24.3 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

Zloglasni iranski režim ne popušča niti za milimeter: obsodil na smrt še tri protestnike, a to je šele začetek

Piše: C. R., STA

Iranske oblasti so na smrt obsodile tri ljudi, obtožene uboja treh pripadnikov varnostnih sil na protivladnih protestih novembra lani, je danes sporočila iranska sodna tiskovna agencija Mizan. S tem se je število ljudi, obsojenih na smrt zaradi udeležbe na protestih, povečalo na 17.

Trije moški so bili obsojeni na smrt zaradi “vodenja vojne proti Bogu”, navaja Mizan. Še dve osebi sta bili obsojeni na zaporno kazen zaradi protestov, med katerimi so 16. novembra v osrednji provinci Isfahan umrli pripadniki varnostnih sil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na vse sodbe se je po navedbah agencije Mizan mogoče pritožiti na vrhovno sodišče.

Množični protesti v Iranu potekajo od sredine septembra, ko je v policijskem pridržanju umrla 22-letna Mahsa Amini. Protesti predstavljajo enega največjih izzivov za islamsko republiko od njene ustanovitve leta 1979.

Oblasti so kljub glasnim pozivom iz tujine, naj protestnikom prizanesejo, doslej usmrtile že štiri ljudi. Usmrtitve je EU označila za še en znak nasilne represije iranskih oblasti nad civilnimi demonstracijami. Človekoljubna organizacija Amnesty International pa je med drugim kritizirala sojenja po hitrem postopku.

Po ocenah ZN je bilo od začetka protestov v Iranu aretiranih približno 14.000 ljudi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine