-2.7 C
Ljubljana
sreda, 26 januarja, 2022

Življenje pri -40 °C: Najhladnejši kraji na svetu so v Jakutiji

Piše: Damian Ahlin

Mesec dni pred začetkom zime je termometer v Jakutsku, glavnem mestu ruske republike Saha v Sibiriji, že kazal -37 stopinj Celzija.  Sredi zime se temperatura spusti na -50 °C. V isti regiji pa sta dve še hladnejši vasi, ki vsako leto tekmujeta v tem, v kateri se temperatura dvigne nad -60 °C in koliko dni. To sta Ojmjakon in Verhojansk.

Nobeno od teh treh območij ni znotraj polarnega kroga, čeprav 40 odstotkov ozemlja leži znotraj polarnega kroga in sega do zaledenelih morij severnega tečaja. Republika Saha ali Jakutija, kot jo imenujejo, meri 3 milijone km² in je vsako leto dom najnižjih temperatur na svetu na naseljenih območjih. Temperature, ki so tudi za preostale Ruse nepredstavljive, za Jakute pa so preprosto del njihovega vsakdana.

V nakupovalnih središčih in trgovinah na prostem je mogoče najti termalna oblačila za -20 °C ali -30 °C, kožuhi iz volka, lisice, norke ali sobolja pa so del mestne krajine. Poleg tega naravno krzno v Jakutiji ni razkošje, temveč nuja, ključ do preživetja. Uporabljajo jih celo v obutvi, saj so v najhujših zimskih mesecih edina stvar, ki greje noge,  visoki škornji iz krzna severnega jelena, značilne živali teh širin.

Lena Vinokurova, koordinatorka mednarodnih študentov na Severovzhodni zvezni univerzi v Rusiji, pravi, da ji je bilo, ko je uporabljala javni prevoz, nekoliko topleje. Zdaj pa se v avtomobilu, v oblačilih s temperaturo -25 °C, počuti udobno. Seveda pol ure pred odhodom daljinsko zažene avto.

Prebivalci Jakutije so tako navajeni na ekstremno življenje, da v šolah prekinejo pouk le, ko termometer doseže -45 °C. Po drugi strani pa odrasli nemoteno opravljajo svoje poklicno življenje.

Kristina Tolstjakova, učiteljica ruščine kot tujega jezika, priznava, da so zimski meseci težki zaradi kratkega dneva in ne zaradi mraza. Še posebej med sredino decembra in februarjem, ko je Jakutsk tako meglen, da vpliva na razpoloženje ljudi. To so meseci, ko je tema že ob 15.30 in je na dan manj kot šest ur svetlobe, sončnih dni pa je zelo malo. V mestu je veliko kavarn, štirje javni bazeni in pokriti stadioni, skoraj v vsakem bloku pa so manjše trgovine s hrano in osnovnimi izdelki, tako da po zaloge ni treba hoditi daleč.

Javni prevoz v mestu je dober, v središču mesta je 8 ogrevanih avtobusnih postajališč. Na voljo so sedeži, kavni avtomati in občasno kiosk ali celo pekarna.

Jakutsk je tudi največje mesto na svetu, zgrajeno na permafrostu, trajnem ledu, ki se v kratkih sibirskih poletjih nikoli ne odtaja. Zato so njegove stavbe zgrajene na stebrih, vse pa imajo stopnice, tudi do bankomata. Če bi bile stavbe na tleh, bi se sicer zaradi toplote iz cevi in človeške dejavnosti tla razrahljala in razcepila. To pomeni, da je celotno mesto prepredeno s cevmi, po katerih se pretaka vroča voda in lahko odvajajo hlapi, pod stavbami pa je prav tako razvejana mreža cevi med piloti.

Tukaj nihče ne prezira mraza, zato ljudje menijo, da je zima najboljši čas za uživanje v naravi in vožnjo do krajev, ki so poleti, ko se stopi sneg, nedostopni. Reka Lena, ki se izliva v arktična morja, postane ledena cesta, ki je hitrejša od asfaltnih ali gramoznih cest in varnejša zaradi 1,20 metra debele plasti zamrznjene vode.

Na vrhuncu poletja, pa se temperature neverjetno dvignejo do 30 °C, takrat pa komarji in druge žuželke postanejo strah celotne države.

Zadnje novice

Sorodne vsebine