10.8 C
Ljubljana
petek, 7 oktobra, 2022

Zelensky je obiskal mesto Bucha, kjer so ukrajinske sile odkrile množična grobišča civilistov

Piše: Jože Jan

Predsednik Volodimir Zelensky je obiskal mesto Bucha v regiji Kijev, ki je bilo nedavno osvobojeno ruskih agresorjev. Ukrajinske sile so odkrile množična grobišča civilistov.

»Zelo je pomembno, da so poleg nas novinarji. Resnično želimo, da svetu pokažejo, kaj se je dogajalo tukaj, kaj so počele ruske sile, kaj je Ruska federacija počela v Ukrajini,« je dejal ukrajinski predsednik novinarjem.

»Verjamem, da bo končno zavladal mir na ozemlju Ukrajine. Ukrajina ne more živeti v vojni, ker smo v Evropi. Živimo v 21. stoletju in želimo ter si zaslužimo mir. Mir pa ne more obstajati brez zmage,« je dodal Zelensky.

Po osvoboditvi naselij v regiji Kijeva, so se po svetu razširila poročila o množičnih umorih in brutalnih zločinih nad civilisti, ki so jih zagrešile ruske sile v zajetih ukrajinskih mestih.

»Zločini ruske vojske v Buchi in drugih zasedenih mestih v Ukrajini bodo zapisani v zgodovini kot grozodejstva brez primere. Za te grozljive zločine morajo odgovarjati ne samo ruski morilci, temveč tudi politični in vojaški voditelji Rusije,« piše v izjavi visokega predstavnika Evropske unije Josepa Borrella, objavljeni na spletni strani Evropskega sveta.

Evropska unija podpira preiskavo, ki jo je sprožil tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča o vojnih zločinih, pa tudi preiskavo Visokega komisarja Združenih narodov za človekove pravice. EU sodeluje z ukrajinskim generalnim tožilstvom in civilno družbo pri zbiranju in ohranjanju dokazov o vojnih zločinih,« je zapisano v izjavi.

»Predsednik Putin mora nemudoma in brezpogojno ustaviti to vojno,« je dejal visoki predstavnik EU.

Ukrajina je začela zbirati dokumentarne dokaze o genocidu nad prebivalstvom, zločinih proti človečnosti in kršitvah vsega mednarodnega humanitarnega prava, ki so jih zagrešili ruski agresorji, ter pozvala svetovno skupnost, naj sodeluje pri preiskavi teh zločinov in pomaga pri privedbi pred sodišče vseh dejanskih morilcev ter političnih in vojaških voditeljev.

 

Vir: Ukrinform, Ukrajina

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine