4.9 C
Ljubljana
nedelja, 26 marca, 2023

Zelenski v Londonu pozval k dobavi bojnih letal Ukrajini

Piše: C. R., STA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes v britanskem parlamentu zahodne zaveznice pozval k dobavi bojnih letal Ukrajini. Ob tem se je Veliki Britaniji v imenu vojakov zahvalil za podporo v obliki opreme in usposabljanja. Britanski premier Rishi Sunak pa je zatrdil, da bo London še naprej podpiral Kijev, da ta v vojni zmaga še letos.

Zelenski se je posebej zahvalil prejšnjemu britanskemu premierju Borisu Johnsonu in poudaril, da je Velika Britanija Ukrajino podpirala od prvega dne, poroča britanski BBC.

“Boris, združil si druge, ko se je zdelo popolnoma, popolnoma nemogoče – hvala ti,” je dejal Zelenski in požel bučen aplavz britanskih poslancev, med katerimi je sedel tudi Johnson.

“Pozivam vas in svet (…) za dobavo bojnih letal Ukrajini, kril za svobodo,” je nadaljeval ter se Sunaku zahvalil za dobavo bojnih tankov challenger 2 in zagotovitev usposabljanja zanje. “Vemo, da bo zmagala svoboda, vemo, da bo Rusija izgubila,” je dodal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Velika Britanija z nami stopa proti najpomembnejši zmagi našega življenja. To bo zmaga nad samo idejo vojne,” je dejal ukrajinski predsednik in ocenil, da bo ukrajinska zmaga spremenila svet.

“Ko bomo skupaj zmagali, bo vsak agresor vedel, kaj ga čaka, če napade mednarodni red,” je dejal in se Veliki Britaniji že vnaprej zahvalil za “močna angleška letala”, navaja BBC.

Popoldne bo Zelenskega sprejel britanski kralj Karel III. Kot je v parlamentu dejal Zelenski, bo to zanj “resnično poseben trenutek”. Britanskemu kralju bo po lastnih besedah prenesel hvaležnost vseh Ukrajincev za podporo, ki jim jo je izkazalo njegovo veličanstvo.

To je sicer prvi obisk Zelenskega na Otoku od začetka ruske agresije na njegovo državo pred skoraj enim letom. Domovino je v tem času zapustil zgolj konec decembra lani, ko je obiskal Washington.

Britanska vlada je danes napovedala sprejetje novih sankcij proti ruskim posameznikom in podjetjem, ki kujejo dobičke na račun vojne v Ukrajini. Sankcije so uperjene proti šestim organizacijam, ki dobavljajo vojaško opremo, in proti osmim posameznikom ter eni organizaciji, ki so povezani s “podlimi finančnimi mrežami, ki pomagajo ohranjati bogastvo in moč kremeljskih elit”, so sporočili iz Londona.

Po obisku na Otoku bo Zelenski danes zvečer odšel še v Pariz, kjer se bo srečal s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in nemškim kanclerjem Olafom Scholzem.

Viri pri EU so za STA v ponedeljek povedali, da naj bi se ukrajinski predsednik udeležil tudi izrednega vrha voditeljev EU, ki bo v četrtek in petek potekalo v Bruslju. Obenem pa naj bi potekalo tudi posebno zasedanje Evropskega parlamenta, na katerem naj bi Zelenski nagovoril poslance.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine