7.6 C
Ljubljana
četrtek, 2 februarja, 2023

Zelenski: »Porušite zid, gospod Scholz!«

Piše: Jože Jan

Ukrajinski predsednik je včeraj prek videokonference nagovoril nemški parlament. V nagovoru je opisal grozote vojne ter opozoril na »nov zid v Evropi«.

V Bundestagu so včeraj krožile govorice, da bo videokonferenca z ukrajinskim predsednikom verjetno preložena zaradi ruskih napadov v bližini predsedniške palače v Kijevu. A ob določeni uri se je Volodimir Zelenski pojavil na ekranu in plenarna dvorana je utihnila.

Ukrajinski predsednik je odločno opisal grozo vojne: »Rusija uničuje naša mesta in bombardira vse: stanovanjske četrti, bolnišnice, šole in cerkve. 108 otrok je že bilo ubitih,« je dejal. Toda Zelenski se ni omejil na opis trpljenja. V nagovoru, ki je trajal približno 10 minut, je bilo tudi nekaj očitkov Zahodu in predvsem Nemčiji.

Dejal je, da so sankcije, ki sta jih Evropa in mednarodna skupnost odredili proti Rusiji, prešibke, da bi ustavile Vladimirja Putina. In da pošiljke orožja ne zadostujejo. »V Rusiji, državi, ki vas preprosto izkorišča, je še vedno preveč nemških podjetij,« je dejal Zelenski. Natančneje je omenil plinovod Severni tok 1, ki še vedno obratuje med Rusijo in Nemčijo, in ga označil za »cement za nov zid v Evropi«.

Besedo »zid« je ponovil večkrat v nagovoru. Omenil je nekdanjega ameriškega predsednika Ronalda Reagana, ki je junija 1987 v Berlinu pozval, naj se poruši zid. Zelenski je pozval nemškega kanclerja: »Dragi kancler Scholz: Uničite ta nov zid! Pomagajte ustaviti vojno!«

Ukrajinski predsednik je znova obžaloval, da Zahod in Nato ne vzpostavita prepovedi ruskih letov nad Ukrajino. Obžaloval je tudi nenaklonjenost Zahoda morebitnemu vstopu Ukrajine v Evropsko unijo in Nato.

Po nagovoru ukrajinskega predsednika se je zdelo čudno, da je Bundestag prešel na dnevni red in razpravljal o drugih zadevah. Krščanskodemokratska opozicija je odločno zahtevala vladno izjavo in razpravo o nagovoru ukrajinskega predsednika, vendar tega ni dosegla.

 Vir: Deutsche Welle

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine