2.6 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

Zelenski na obisku v Romuniji; z Iohannisom bosta govorila o varnostnih vprašanjih

Piše: I. K. (Nova24TV.si)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se mudi v Bukarešti na pogovorih z romunskim kolegom Klausom Iohannisom, potem ko je Rusija večkrat obstreljevala pristanišča ob Donavi v bližini meje z Romunijo. Predsednika bosta predvidoma govorila o varnostnem sodelovanju.

Zelenski je dejal, da je razlog za obisk Bukarešte pogovor o varnostnih vprašanjih po vrsti ruskih napadov na ukrajinska pristanišča na Donavi blizu romunske meje.

“Prispel sem v Bukarešto v Romuniji, da bi se pogovarjal s (predsednikom) Klausom Iohannisom in da bi okrepil naše dobrososedske odnose,” je Zelenski sporočil na družbenih omrežjih. Dejal je, da se bodo pogovarjali o “nadaljnjem varnostnem sodelovanju”.

Ruski droni na meji z Romunijo
Prejšnji mesec je članica Nata Romunija v bližini meje z Ukrajino večkrat našla ostanke dronov. Od izstopa iz dogovora, ki omogoča varne pošiljke žita prek Črnega morja, je Moskva okrepila napade na južne regije Ukrajine, kjer je ključna infrastruktura za izvoz žita. To je prvič, da je Zelenski od začetka vojne obiskal sosednjo Romunijo, ki je postala za Kijev ključna za izvoz žita.

“Obisk ponovno potrjuje nadaljevanje brezpogojne podpore Romunij(L)e Ukrajini,” so sporočili iz urada romunskega predsednika. Na dnevnem redu pogovorov bo “širitev čezmejnih povezav, razvoj gospodarskih odnosov ter evropska in evroatlantska integracija Ukrajine”, so sporočili.

Romunija odpravila omejitve za uvoz ukrajinskega žita
Po srečanju s predsednikom Iohannisom se bo Zelenski srečal tudi s premierjem Marcelom Ciolacujem. Ruska invazija na Ukrajino je ovirala dostop države do Črnega morja in sosednja Romunija je videla, da je začelo ukrajinsko žito vstopati na romunski trg.  Po protestih kmetov v Romuniji in štirih drugih regionalnih državah proti uvozu žita se je Evropska unija maja strinjala, da ga bo omejila. Toda prejšnji mesec je EU objavila, da ukinja začasne omejitve uvoza ukrajinskega žita. Poljska, Madžarska in Slovaška so nemudoma napovedale, da bodo kljubovale tej potezi, za razliko od Romunije in Bolgarije, ki sta odpravili omejitve.

“Ukrajina je hvaležna za podporo Romunije, ki krepi našo državo kot tudi njeno konstruktivno solidarnost. Ta našim narodom omogoča, da so donatorji varnosti za svet zlasti pri varnosti hrane,” je dejal Zelenski v svoji objavi na X, prej znanem kot Twitter.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine