-2.1 C
Ljubljana
torek, 25 januarja, 2022

Zelenooka »afganistanska deklica« evakuirana v Italijo

Piše: Jože Jan

Sharbat Gula, deklica, ki je leta 1985 z naslovnice revije National Geographic postala simbol afganistanske vojne, je pridobila azil italijanske vlade.

Italija je dala zatočišče Sharbat Guli, zelenooki »afganistanski deklici«, katere fotografija v reviji National Geographic iz leta 1985 je postala simbol afganistanske vojne, so v četrtek sporočili iz urada italijanskega premierja Maria Draghija. Gula je zaprosila za pomoč za odhod iz Afganistana, potem ko so talibani avgusta osvojili državo in njen prihod je del večjega programa za evakuacijo in integracijo afganistanskih migrantov, so dodali v izjavi.

Slavna »afganistanska deklica« je že prispela v Italijo in italijanska vlada ji bo zdaj pomagala pri vključevanju v življenje v Italiji.

Ameriški fotograf Steve McCurry je posnel Gulo, ko je kot otrok živela v begunskem taborišču na meji med Pakistanom in Afganistanom. Njene presenetljive zelene oči in poteze obraza, ki kažejo mešanico strahu,bolečine in žalosti, so Gulo naredili mednarodno slavno, vendar je bila njena identiteta odkrita šele leta 2002, ko se je McCurry vrnil v Afganistan in jo poiskal.

Italija je ena številnih zahodnih držav, ki so po odhodu ameriške vojske in talibanskemu prevzemu oblasti iz Agfanistana prepeljale na stotine državljnov. »Gula in njena fotografija simbolizirata konflikt in trpljenje, ki so ga Afganistanci prestajali v tistih časih,« so dejali uradniki Draghijevega urada. »Prošnjo za azil Gule smo prejeli od humanitarnih organizacij, ki delujejo v Afganistanu. Italija je njeno evakuacijo organizirala kot del širšega programa za evakuacijo afganistanskih državljanov in vladnega načrta za njihov sprejem in integracijo,« so zapisali v izjavi.

Leta 2016 je Pakistan aretiral Gulo, ker je ponaredila osebno iskaznico, s katero je hotela vstopiti v Pakistan, in jo potem vrnila Afganistanu, kar je Amnesty International obsodila in označila za »hudo krivico«. Takratni afganistanski predsednik Ashraf Ghani je Guli obljubil, da bo »živela dostojno in varno v svoji domovini.«

Po prevzemu oblasti so talibanski voditelji obljubili, da bodo spoštovali pravice žensk v skladu z islamsko zakonodajo. Vendar pa pod talibansko vlado med letom 1996 in 2001 ženske niso smele delati, dekleta pa niso smele hoditi v šolo. Ženske so si morale ob odhodu od doma zakriti obraz in vedno jih je moral spremljati moški sorodnik.

 

Vir: Infobae, Argentina

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine