21.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 8 avgusta, 2022

Združeno kraljestvo uvedlo sankcije proti ruskemu patriarhu Kirilu, ruska pravoslavna cerkev ogorčena

Piše: C. R., STA

Velika Britanija je danes uvedla sankcije proti vodji ruske pravoslavne cerkve patriarhu Kirilu zaradi njegove podpore invaziji predsednika Vladimirja Putina na Ukrajino. Na sankcije se je že odzvala ruska pravoslavna cerkev, ki jih je označila za absurdne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na novem seznamu sankcij Združenega kraljestva je tudi ruska komisarka za pravice otrok Maria Lvova-Belova, ki naj bi nadzorovala prisilne posvojitve približno 2000 ukrajinskih otrok v Rusiji.

“Danes smo ciljali podpornike in akterje Putinove vojne, ki so Ukrajini prinesli neizmerno trpljenje, vključno s prisilno posvojitvijo otrok,” je dejala zunanja ministrica Liz Truss. Dodala je, da bo Velika Britanija še naprej pritiskala na Putina ter branila svobodo in demokracijo.

Sankcije so usmerjene tudi proti Putinovim zaveznikom, vojaškim poveljnikom ter ruskim z orožjem, je še sporočila britanska vlada.

Po prvotnih načrtih bi moral biti 75-letni Kiril na seznamu oseb, ki jim je prepovedan vstop v EU in imajo zamrznjeno premoženje, a so države EU po nasprotovanju Madžarske vplivnega 75-letnega duhovnika umaknile s svojega najnovejšega seznama sankcij.

“Poskusi, da bi patriarha ruske cerkve z nečim ustrahovali ali ga prisilili, da se odpove svojim stališčem, so nesmiselni, absurdni in neobetavni,” je v odzivu na britanske sankcije na Telegramu sporočil cerkveni tiskovni predstavnik Vladimir Legojda.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine