17.7 C
Ljubljana
nedelja, 19 septembra, 2021

Združeno kraljestvo: Potrdilo o cepljenju vendarle ne bo uvedeno

Piše: C. R.

Britanski organi so se odločili, da ne bodo uvedli kartice cepljenja, saj je stopnja cepljenja dovolj visoka.

To je dobra novica za Britance, ki cenijo svoje svoboščine. Britanski minister za zdravje Sajid Javid je 12. septembra za BBC sporočil, da so dokončno opustili načrte za uvedbo kartice cepljenja za vstop na določene kraje in dogodke.

Kljub 35.000 novim okužbam, o katerih so po podatkih zdravstvenih služb prejšnji teden dnevno poročali v državi, so britanske oblasti ohranile določeno distanco do razmer.

Število prijavljenih primerov na dan v Združenem kraljestvu po podatkih coronavirus.data.gov.uk.

Zato bi bilo treba zadevno izkaznico pokazati pri vstopu v lokale, kot so nočni klubi, od konca septembra pa bi bil z njo pogojen tudi dostop do nekaterih večjih prireditev.

Sajid Javid je dejal: “Skrbno smo jo preučili in čeprav bi jo morali imeti v mislih kot možno možnost, z veseljem sporočam, da ne bomo nadaljevali s programom cepljenja.

Francija je kljub večji precepljenosti trmasta

Eden od glavnih argumentov za odločitev ministrstva za zdravje Združenega kraljestva je bilo dejstvo, da je več kot 80 % prebivalcev Združenega kraljestva, starejših od 16 let, že prejelo dva odmerka cepiva, minister pa je priznal, da mu “ni všeč, da bi morali ljudje za osnovne stvari predložiti papirje”. Tega mnenja očitno ne deli njegov francoski kolega Olivier Véran.

Na drugi strani Rokavskega preliva je bila ta sprememba politike še toliko bolj presenetljiva, saj je minister za cepiva Nadhim Zahawi še prejšnji teden izjavil, da je sistem potnih listov za cepljenje “najboljši način”, da bi industrija ostala odprta tudi ponoči. Vendar je ukrep kritizirala industrija nočnega življenja, ki je uvedbo prepustnice označila za “problematično”. Poleg tega London v prihodnosti ne načrtuje novih ukrepov za zaprtje.

Ta pragmatizem bi moral navdihovati francoske voditelje, ki jih vodijo ideološke zablode in ne zdravstvena realnost. Čeprav zdravstveni potni list v Franciji velja do 15. novembra, izvršni organ ne izključuje podaljšanja po tem datumu. Prav tako ne izključuje obveznega cepljenja za vse.

Za primerjavo: 13. septembra 2021 je v Franciji vse zahtevane odmerke cepiva prejelo 80,2 % upravičenega prebivalstva. Prizadeta populacija vključuje osebe, stare 12 let in več (v Združenem kraljestvu pa 16 let in več).

Ta članek se je prvič pojavil na portalu BREIZH-INFO, našem partnerju v EVROPSKEM MEDIJSKEM SODELOVANJU.

Zadnje novice

Sorodne vsebine