-1.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Združeno kraljestvo olajšalo vstop priseljencem izven EU

Piše: Jože Jan

Boris Johnson je olajšal vstop avstralskim študentom. Tudi indijski priseljenci bodo imeli manj omejitev kot študenti Evropske unije.

»Svobodo gibanja državljanov EU smo nadomestili z novim sistemom priseljevanja. Za povečanje delovnih mest in naložb se pogovarjamo od Singapurja do Švice o ambicioznih sporazumih o prosti trgovini,« je v svojem novoletnem nagovoru napovedal Johnson. Brexit je do sedaj povzročil birokratske ovire, višje cene uvoza in pomanjkanje kadra. Konservativni premier obljublja, da bo 2022 leto, v katerem se bodo uresničile koristi brexita.

Migracijske prednosti so postale vaba za nove trgovske sporazume. Z Avstralijo je bil sklenjen prvi trgovski dogovor v obdobju brexita. Avstralska vlada je izjavila, da »temeljni del pakta so bile zaveze za olajšanje začasnega vstopa, ki prispeva k gospodarskemu okrevanju, širi možnosti službenih potovanj in spodbuja državljane, da potujejo in delajo na drugih ozemljih na podlagi vzajemnosti.« Pridobitev delovnega vizuma bo od sedaj brezpogojno. Vsem mlajšim od 35 let bo dovoljen vstop za delo ali študij za tri leta brez vizuma, z možnostjo enostavnega podaljšanja. Univerzitetni študenti EU sedaj potrebujejo vizum, da lahko prebivajo v Združenem kraljestvu več kot šest mesecev.

Britanska ministrica za mednarodno trgovino Anne Marie Trevelyan bo ta mesec odpotovala v Indijo, kjer bo začela pogajanja o sporazumu o prosti trgovini. Po poročanju časnika The Times bo ministrica Indiji ponudila privlačne migracijske prednosti (podobne tistim, ki so podpisali z Avstralijo). London je z Indijo lansko leto dosegel prvi sporazum o trgovini in neposrednih naložbah v vrednosti več kot 1000 milijonov evrov, ki je po podatkih Downing Streeta zagotovil približno 6500 novih delovnih mest. 

Vir: El País, Španija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine