0.8 C
Ljubljana
petek, 3 decembra, 2021

Združeni narodi: Nevarnost hude lakote v Severni Koreji

Piše: Jože Jan

»Prebivalstvo Severne Koreje je v nevarnosti hude lakote zaradi poslabšanja gospodarstva«, so včeraj v poročilu izjavili strokovnjaki Združenih narodov. Glavni dejavniki tega poslabšanja so karantena proti koronavirusu in mednarodne sankcije zaradi jedrskega programa, ki jih je uvedla Severna Koreja.

Državna radiotelevizija Severne Koreje KCTV je meseca junija priznala, da se država sooča s »krizo hrane«, ker kmetijski sektor ne more nahraniti prebivalstva.

Isti mesec je vladar Kim Jong Un dejal, da stanje s hrano »postaja napeto«. »Severnokorejci se vsak dan borijo za dostojno življenje, poslabšanje humanitarnih razmer pa bi se lahko spremenilo v hudo krizo« je v svojem zadnjem poročilu dejal poročevalec Združenih narodov za človekove pravice Tomas Ojea Quintana.

Severna Koreja se sooča s številnimi mednarodnimi sankcijami zaradi jedrskih programov, ki so pod vlado Kima hitro napredovali. Ojea Quintana je opozoril, da je treba takšne omejitve olajšati, da se prebivalci zaščitijo pred hudim pomanjkanjem hrane. »Otroci in starejši so najbolj ogroženi zaradi lakote«, je dodal. V poročilu je zapisano tudi, da »sankcije, ki jih je uvedel Varnostni svet ZN je treba pregledati in po potrebi olajšati, da se omogoči dostava humanitarne pomoči«.

Poročilo je izšlo tri mesece po tem, ko je Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) sporočila, da se Severna Koreja letos sooča s pomanjkanjem približno 860.000 ton hrane.

Severna Koreja je po neuspehu drugega vrha med Kimom in takratnim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom v Hanoju v Vietnamu leta 2019 pretrgala pogovore o svojem jedrskem programu.  Sedanji predsednik Joe Biden je v Washingtonu izrazil pripravljenost za srečanje s predstavniki Severne Koreje, hkrati pa vztrajal pri iskanju denuklearizacije.

Ta teden je Kim odgovoril Washingtonu, da je jedrsko orožje obrambno in ni usmerjeno v nobeno državo.

Vir: El Informador, Mehika

Zadnje novice

Sorodne vsebine