17.9 C
Ljubljana
torek, 24 maja, 2022

Združene države Amerike so odločile delni umik diplomatskega osebja iz Ukrajine

Piše: Jože Jan

Iz zunanjega ministrstva Združenih držav so sporočili, da so se za umik odločili ob »nenehni grožnji ruskega napada«.

Združene države Amerike (ZDA) so to nedeljo (23. 1. 2022) odločile delni umik osebja ameriškega veleposlaništva in odhod iz Ukrajine družin uslužbencev ob »nadaljnji grožnji vojaške akcije Rusije«. V izjavi je zunanje ministrstvo priporočilo, da vsi Američani, ki so v Ukrajini, zapustijo državo.

»Obstajajo poročila, da Rusija načrtuje veliko vojaško akcijo proti Ukrajini in varnostne razmere – zlasti na ukrajinskih mejah, na Krimu in na območjih vzhodne Ukrajine – so nepredvidljive in se lahko poslabšajo,« je opozoril ameriški State Department.

Poudaril je tudi, da se morajo Američani zavedati, da bi ruska vojaška akcija v Ukrajini lahko imela resni vpliv na ameriško veleposlaništvo in njegovo sposobnost zagotavljanja konzularnih storitev.

Ameriška vlada je svojim državljanom tudi odsvetovala potovanja v Rusijo »zaradi napetosti na meji z Ukrajino«. »Državljanom ZDA močno svetujemo, naj se izogibajo potovanju v Rusijo,« je v izjavi zapisalo ameriško zunanje ministrstvo. Nasvet so utemeljili zaradi »možnosti nadlegovanja državljanov ZDA, zlasti s strani ruske policije in samovoljno uporabo lokalnih zakonov.«

 

Vir: Deutsche Welle, Nemčija

 

Sorodne vsebine