11.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 3 oktobra, 2022

Združene države Amerike napovedale sankcije na iranski izvoz obogatenega urana

ZDA so v petek napovedale, da bodo začele uvajati sankcije na iranski izvoz obogatenega urana, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot je pojasnil ameriški državni sekretar Mike Pompeo, bodo ZDA začele uvajati sankcije zoper vse, ki bodo vključeni v trgovino z iranskim obogatenim uranom ali v skladiščenje iranske težke vode.

Do odločitve ZDA prihaja v času vse večjega nezadovoljstva Irana z iranskim jedrskim sporazumom. Medtem ko inšpektorji Združenih narodov trdijo, da ga Teheran spoštuje, ni privedel do obljubljenega gospodarskega razcveta v državi. Trumpova administracija, ki je enostransko odstopila od sporazuma, pa je uvedla obsežne sankcije proti Iranu.

V skladu s sporazumom iz leta 2015, ki je bil sklenjen v času ameriškega predsednika Baracka Obame in še vedno uživa široko podporo med evropskimi silami, je Iranu dovoljeno obdržati 300 kilogramov urana, obogatenega do 3,67 odstotka. To je daleč od ravni, potrebne za izdelavo jedrskega orožja.

V skladu s sporazumom lahko Iran obogateni uran nad omenjeno mejo prodaja na mednarodnih trgih, zlasti v Rusiji, v zameno za naravni uran. Toda v petek so ZDA napovedale spremembo politike glede tega vprašanja. Pompeo je povedal, da bodo ZDA začele uvajati sankcije zoper vse, ki bodo vključeni v trgovino z obogatenim uranom ali v skladiščenje iranske težke vode.

Trumpova administracija po navedbah State Departmenta tako nadaljuje z omejevanjem iranskega režima glede dejavnosti, ki bi lahko ogrozile stabilnost regije in ki bi lahko škodile iranskemu ljudstvu. To pa vključuje tudi onemogočanje vseh poti do jedrskega orožja.

So pa ZDA obenem za tri mesece podaljšala veljavnost bistvenih delov jedrskega dogovora. Tako so zagotovile, da ne bodo sankcionirale prenosa odpadkov in izrabljenega jedrskega goriva iz Irana, prav tako ne bodo uvajale sankcij za delo v Bušerju, edini civilni jedrski elektrarni v državi. So pa napovedale možnost ukrepanja v primeru širitve te elektrarne.

Trumpova administracija je iz jedrskega sporazuma odstopila pred letom dni in napovedala “maksimalen pritisk” za omejitev vloge Irana v regiji, kjer je največji nasprotnik ameriških zaveznikov Izraela in Savdske Arabije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine