1.5 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

Zdravstveno stanje zaslužnega papeža Benedikta XVI. stabilno

Piše: STA/ C. R.

Zdravstveno stanje zaslužnega papeža Benedikta XVI. ostaja stabilno, je danes poročala italijanska tiskovna agencija Ansa, ki se sklicuje na vire iz vatikanskega samostana, kjer Benedikt biva že skoraj deset let. Kljub zdravstvenim težavam se je zaslužni papež zjutraj v svoji sobi udeležil maše s svojim dolgoletnim tajnikom Georgom Gänsweinom.

Foto: dpa/STA

Običajno dobro obveščeni rimskokatoliški časnik La Croix je s sklicevanjem na več virov poročal, da se Benedikt zdravi zaradi težav z ledvicami. Ansa pa je poročala, da bi lahko prišlo tudi do odpovedi ledvic.

Italijanski časnik Corriere della Sera še dodaja, da je Benedikt za nekaj časa izgubil zavest, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Papež Frančišek je v sredo ob koncu splošne avdience v Vatikanu sporočil, da je Benedikt XVI. zelo bolan in vernike prosil za posebno molitev za 95-letnega zaslužnega papeža. Prav tako je še isti dan Benedikta obiskal v samostanu Matere Cerkve.

Na Bavarskem rojeni zaslužni papež Benedikt XVI., ki se je pred izvolitvijo za papeža imenoval Joseph Ratzinger, od svojega odstopa leta 2013 živi v relativni osami v vatikanskem samostanu. Že več mesecev je znano, da je fizično šibak in da komaj govori.

Kot osmi Nemec na čelu Katoliške cerkve in drugi, ki ni bil Italijan v skoraj 500 letih, je izbral ime Benedikt v čast svetemu Benediktu, začetniku zahodnega meništva iz 5. stoletja. Za papeža je bil izvoljen 19. aprila 2005, odstopil pa je 28. februarja 2013 kot prvi papež po skoraj 600 letih. S tem je odprl pot za izvolitev svojega argentinskega naslednika, papeža Frančiška.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine