7.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Zdravniki se borijo za življenje Navalnega

Namestnik vodje bolnišnice v sibirskem mestu Omsk, kamor so davi domnevno zaradi zastrupitve prepeljali ruskega opozicijskega aktivista Alekseja Navalnega, je sporočil, da se zdravniki trenutno borijo za njegovo življenje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

“Ne le da zdravniki delajo vse, kar je v njihovi moči. Zdravniki se zdaj resnično borijo, da bi mu rešili življenje,” je novinarjem danes povedal zdravnik Anatolij Kaliničenko.

Kot je še pojasnil po poročanju ruske tiskovne agencije Tass, Navalnemu zaenkrat še niso postavili diagnoze, tako da morebitne zastrupitve ne more ne potrditi ne ovreči, ampak mu zaenkrat nudijo le simptomatsko zdravljenje.

Tiskovna predstavnica letalske družbe S7 Airlines, s katero je Navalni letel iz Tomska proti Moskvi, je medtem za Tass zatrdila, da ta na krovu letala ni jedel ali pil ničesar, stanje pa naj bi se mu poslabšalo že kmalu po vzletu.

Čaj – edino, kar je Navalni po besedah njegove tiskovne predstavnice Kire Jarmiš zaužil danes – naj bi spil v lokalu na letališču v Tomsku. Vodstvo letališča po poročanju Tass preiskuje lokal, tja naj bi tudi že prišla sanitarna inšpekcija, in pregleduje posnetke varnostnih kamer. So pa sporočili, da noben drug obiskovalec lokala ni imel kakršnihkoli težav.

Navalni je bil davi na letalu iz Sibirije proti Moskvi, ko se je začel nenadoma zelo slabo počutiti. Letalo je nato zasilno pristalo, njega pa so nemudoma prepeljali v bolnišnico v Omsku, kjer so ga namestili na intenzivni negi na oddelku za toksikologijo.

Njegova tiskovna predstavnica Jarmiševa je na Twitterju sporočila, da predvidevajo, da so ga namerno zastrupili, in sicer tako, da so nekaj vmešali v njegov čaj, saj je bila to edina stvar, ki jo je danes zjutraj popil. Kasneje je še sporočila, da je Navalni še vedno v komi in priključen na respirator.

44-letnik je ena najvidnejših opozicijskih osebnosti v Rusiji. Znan je predvsem po svojih kampanjah proti skorumpiranim kremeljskim uradnikom in politikom ter je glasen kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina. V preteklosti je bil že večkrat tarča različnih fizičnih napadov.

Med drugim so ga napadalci leta 2017 polili z zelenim barvilom, ki se uporablja kot razkužilo, pri čemer je utrpel kemične opekline na očesu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine