14.6 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Zdrava zdravega razuma: italijanski notranji minister Salvini, obtožen zadrževanja ladje z migranti, na sodišču oproščen obtožb

Italijansko sodišče je v prvi fazi preiskave oprostilo italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija, proti kateremu je bila sprožena uradna preiskava zaradi protizakonitega zadrževanja ljudi, ker avgusta deset dni ni dovolil izkrcanja več deset migrantov z ladje italijanske obalne straže Diciotti.

 

Kot izhaja iz odločitve sodišča v Palermu, zadrževanje migrantov na ladji ni bilo nič drugega kot “način diplomatskega pritiska na Malto”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V noči s 15. na 16. avgust je ladja italijanske obalne straže Diciotti rešila 170 migrantov, vendar pa se večina ni smela izkrcati vse do 25. avgusta in so morali deset dni preživeli na ladji, ki je na odprtem morju čakala na dovoljenje za vplutje.

Italija je zahtevala, da migrante sprejme Malta, sprejela pa jih je šele, ko je bil dosežen sporazum z Irsko, Albanijo in Vatikanom o njihovi oskrbi.

Državni tožilec v Agrigentu je proti Salviniju konec avgusta sprožil uradno preiskavo zaradi ugrabitve oseb, zlorabe uradnega položaja in nezakonitih aretacij.

Sodniki v Palermu so razsodili, da ministru Salviniju v tej fazi preiskave ni mogoče ničesar očitati, primer pa so predali kolegom v Cataniji. Ti bodo v drugi fazi preiskave odločili, ali je šlo za protizakonito zadrževanje ljudi.

Sodna bitka še ni končana, gre pa za pomemben prvi korak, se je Salvini na odločitev sodišča v Palermu odzval na Twitterju. V vsakem primeru, s sodniki ali brez njih, ne bom popustil niti za milimeter, je zatrdil italijanski notranji minister.

Zadnje novice

Sorodne vsebine