24.7 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

ZDA zvišale carine na kitajsko blago v vrednosti 34 milijard dolarjev

Minuto po polnoči po vzhodno-ameriškem času oziroma v petek zjutraj minuto po šesti uri po srednjeevropskem času so stopile v veljavo višje ameriške carine na kitajsko blago v vrednosti 34 milijard dolarjev. Predsednik ZDA Donald Trump je v četrtek napovedal, da bodo čez dva tedna uvedli dodatne carine za 16 milijard dolarjev kitajskega uvoza.

Trump je v četrtek povedal, da bodo carine stopile v veljavo, kot je bilo napovedano; uvodoma carine na 34 milijard dolarjev uvoza s Kitajske ter čez dva tedna še carine v vrednosti 16 milijard dolarjev uvoza.

Ob tem je navrgel še več. “Kot veste, imamo potem odložene še carine za 200 milijard dolarjev, pa nato še 300 milijard. Torej imamo 50 milijard, plus 200, plus skoraj 300. Gre le za Kitajsko,” je dejal Trump in, kot kaže, dosedanjo skupno grožnjo v višini 400 milijard dolarjev okrepil na 500 milijard.

Pogajanj med ZDA in Kitajsko za odložitev ali preklic napovedanih carin v četrtek ni bilo. Ameriška ministrstva na vprašanja novinarjev niso odgovarjala. Uradniki agencije za carine in zaščito meje so po polnoči začeli pobirati 25-odstotne carine na kitajska motorna vozila, računalniške diske, tiskalnike, industrijske črpalke in drugo blago. Pametni telefoni in obutev za zdaj še nista na seznamu.

Kitajska je v četrtek ZDA znova opozorila, da bodo z zvišanjem carin škodile predvsem sebi. Poudarila je, da ne bo dovolila groženj in izsiljevanja in napovedala odziv v enaki meri, višje carine na ameriško blago v vrednosti 34 milijard dolarjev. Na seznamu so med drugim ameriški kmetijski in prehrambeni izdelki, med drugim soja. Carine še za 16 milijard dolarjev izdelkov, med drugim na surovo nafto in kemijske izdelke, pa so pripravljene za poznejšo uvedbo.

“To vojno so izzvale ZDA. Mi si je ne želimo, se bomo pa morali zaradi zaščite interesov države in ljudi v njej boriti,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal tiskovni predstavnik kitajskega ministrstva za trgovino Gao Feng.

ZDA so sprva napovedale 25-odstotne carine na blago v vrednosti 50 milijard dolarjev letno, z argumentacijo, da gre za zaščito ameriškega tehnološkega znanja. Pozneje je bil seznam izdelkov, za katere bodo veljale višje carine, skrčen na 818 izdelkov v vrednosti 34 milijard dolarjev letno, seznam preostalih 284 izdelkov v vrednosti 16 milijard dolarjev pa naj bi še enkrat pregledali.

Zadnje novice

Sorodne vsebine