7.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

ZDA zahtevajo ponovno uvedbo sankcij ZN proti Iranu

Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo dejal, da ZDA zahtevajo ponovno uvedbo sankcij ZN proti Iranu. Državni sekretar Mike Pompeo bo danes in v petek v New Yorku, kjer bo sprožil formalni proces obnove sankcij v skladu z jedrskim sporazumom iz leta 2015, od katerega so ZDA sicer odstopile.

 

Omenjeni sporazum omogoča avtomatično vrnitev vseh sankcij proti Iranu zaradi jedrskega programa, ki so bile odpravljene v zameno za iransko odpoved razvoju jedrskega orožja. ZDA so bile pred tednom dni poražene v Varnostnem svetu ZN ob poskusu podaljšanja embarga na izvoz orožja v Iran in so zagrozile s postopkom za vrnitev vseh sankcij.

Vendar pa ni niti najmanj jasno, kako bo Washingtonu to uspelo doseči, saj so vse ostale podpisnice jedrskega sporazuma, to so stalne članice Varnostnega sveta in Nemčija, proti vrnitvi sankcij v tem trenutku.

Ne gre le za tradicionalne nasprotnike Zahoda v ZN, kot sta Rusija in Kitajska, ampak v tem primeru tudi za Francijo in Veliko Britanijo. Ameriški predlog resolucije za podaljšanje embarga na orožje je pred tednom dni dobil le podporo Dominikanske republike, Rusija in Kitajska sta bili proti, 11 članic Varnostnega sveta pa se je vzdržalo.

Jedrski sporazum iz leta 2015 omogoča obnovo vseh sankcij, če bi se izkazalo, da Iran krši določila sporazuma. Dokler se Trump ni odločil za odstop od sporazuma, ga je Iran spoštoval. “V prvem mesecu po moji zmagi na volitvah, bo Iran prišel k nam in prosil za dogovor,” je zatrdil Trump, ki 3. novembra na volitvah računa na osvojitev drugega mandata.

Iran pa skupaj z mednarodno skupnostjo vsaj glede jedrskega sporazuma upa na zmago demokrata Josepha Bidna, ki je bil podpredsednik vlade Baracka Obame, ki je bila ključna za dosego sporazuma. Trump je sporazum že med kampanjo leta 2016 označil za katastrofo, pred dvema letoma pa je od njega enostransko odstopil.

Ostale podpisnice jedrskega sporazuma opozarjajo, da ZDA nimajo več besede glede tega, ker so od sporazuma odstopile. Trumpova vlada trdi, da ima besedo, ker so ZDA podpisnica sporazuma in stalna članica Varnostnega sveta.

Vendar pa sedaj celo nekdanji svetovalec za nacionalno varnost ZDA John Bolton, ki ni noben prijatelj Irana, trdi, da ZDA ne morejo več zahtevati obnove sankcij, ker so od sporazuma odstopile in to je tudi mnenje Kitajske in Rusije ter evropskih držav. “Je vsaj dosleden, kar je lastnost, ki zelo primanjkuje sedanji ameriški vladi,” je o Boltonu dejal iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif.

Nekdanja državna podsekretarka ZDA in vodilna pogajalka pri sporazumu Wendy Sherman je dejala, da ni bilo nikoli mišljeno, da bi lahko država, ki se bo umaknila iz sporazuma, imela še kaj besede okrog avtomatične vrnitve sankcij..

Sankcije se avtomatično vrnejo, če Varnostni svet ZN zavrne resolucijo o podaljšanju odprave sankcij. Trenutno ni jasno, katera država bo pripravljena iti z ZDA proti preostanku sveta s predlogom resolucije zato, da lahko ZDA nanjo vložijo veto. Precej nenavadno bi bilo tudi, da bi resolucijo pripravile ZDA samo zato, da bi potem nanjo vložile veto.

Zadnje novice

Sorodne vsebine