15.9 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

ZDA z vetom nad sprejetje Palestine v OZN, Fajonova obžaluje to odločitev

Piše: C. R. 

Zunanja ministrica Tanja Fajon obžaluje, da Varnostni svet ZN ni sprejel resolucije o priporočilu za članstvo Palestine v Združenih narodih, so v četrtek sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve. Po ameriškem vetu, ki je ustavil sprejetje Palestine v ZN, je Fajon znova poudarila, da le rešitev dveh držav lahko zagotovi mir.

Varnostni svet ZN v četrtek zaradi ameriškega veta ni podprl predloga alžirske resolucije za priporočilo Generalni skupščini ZN, naj obravnava prošnjo Palestine o sprejemu v ZN. Slovenija je z še 11 državami glasovala za predlog, vzdržali sta se Velika Britanija in Švica.

“Članstvo Palestine v OZN je pomemben korak na poti k miru, krepitvi palestinskih oblasti in varnosti Izraela,” je sporočila ministrica, ki se te dni sicer mudi na obisku na Kitajskem. “Samo rešitev dveh držav z mirnim sobivanjem Izraelcev in Palestincev lahko zagotovi trajen mir na Bližnjem vzhodu,” je poudarila.

Neodvisno Palestino priznava okoli 140 držav članic ZN, Slovenije trenutno še ni med njimi. So pa v zadnjem času znova prišli namigi, da bo Slovenija priznala Palestino.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine