8.5 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

ZDA z novimi carinami na francoske in nemške izdelke

ZDA so v sporu okoli nedovoljene pomoči letalskim proizvajalcem v sredo napovedale nove carine na francoske in nemške izdelke. Dodatno bodo ocarinjeni deli za letala ter nekatere penine, konjaki in vinjaki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Kot so poudarili na ameriškem trgovinskem ministrstvu, gre za povračilni ukrep zaradi novembrske odločitve EU o uvedbi dodatnih carin na ameriške izdelke. Unija je takrat napovedala dodatno ocarinjenje v ZDA izdelanih letal, traktorjev, sladkega krompirja, arašidov, zamrznjenega pomarančnega soka, tobaka, kečapa in tihomorskega lososa.

Evropska komisija je v prvem odzivu obžalovala potezo Washingtona. V Bruslju so po poročanju AFP napovedali, da bodo po inavguraciji novoizvoljenega ameriškega predsednika Josepha Bidna proaktivno pristopili k Bidnovi administraciji, da bi v pogajanjih našli trajno rešitev za ta leta trajajoči ameriško-evropski spor.

ZDA in EU se namreč že 16 let prepirata o domnevni nedovoljeni državni pomoči, ki so jo ZDA nudile domačemu letalskemu proizvajalcu Boeing, članice EU pa evropskemu Airbusu. Svetovna trgovinska organizacija (WTO) je pritrdila obema; lani je presodila, da lahko ZDA uvedejo carine na 7,5 milijarde dolarjev evropskih dobrin, letos jeseni pa je zeleno luč za ocarinjenje skoraj štirih milijard dolarjev ameriškega uvoza letno prižgala še EU.

ZDA so po pridobitvi soglasja s 25-odstotnimi dajatvami ocarinile nekatere svetovno uveljavljene evropske produkte, kot so vino, sir in olive, na Airbusova letala pa so uvedle 15-odstotno dajatev. EU je odgovorila z omenjeno napovedjo dodatnih carin na ameriške izdelke.

Že pred tem je ameriški predsednik Donald Trump med drugim uvedel carine na evropsko jeklo in aluminij ter grozil z uvedbo carin na evropske avtomobile, kar bi prizadelo zlasti Nemčijo. Te carine s sporom okoli nedovoljene pomoči letalskim proizvajalcem sicer niso neposredno povezane.

Zadnje novice

Sorodne vsebine