18.5 C
Ljubljana
petek, 24 marca, 2023

ZDA umikajo nebistveno diplomatsko osebje, Maduro zapira veleposlaništvo v ZDA

State Department je v četrtek vsemu ne-bistvenemu diplomatskemu osebju naročil naj zapusti Venezuelo, čeprav bo veleposlaništvo odprto še naprej. Predsednik Venezuele Nicolas Maduro je medtem svojim diplomatom ukazal umik iz ZDA in zaprtje veleposlaništva v Washingtonu.

Maduro je ob tem dejal, da bodo Američani storili enako, če imajo kaj zdrave pameti. Državi že dolga leta nimata veleposlanikov, vendar pa veleposlaništvi v prestolnici delujeta oziroma sta delovali doslej. Predsednik ZDA Donald Trump je v sredo priznal opozicijskega voditelja Juana Guaida, ki se je na protestih razglasil za predsednika Venezuele.

Podobno je storilo več držav in Maduro ni šel nikamor ampak je takim naročil naj v 72 urah umaknejo veleposlanike iz Venezuele. ZDA so odgovorile, da zanje tak ukaz ni legitimen, ker zanje Maduro več ni legitimen. Maduro ohranja podporo vojske in za zdaj ostaja na oblasti.

ZDA so uradno zaprosile za odprto zasedanje Varnostnega sveta ZN o Venezueli v soboto zjutraj. Venezuele ni na dnevnem redu in za uvrstitev nanj je potrebno soglasje devetih članic 15-članskega Varnostnega sveta. Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija je menil, da taka seja ni potrebna.

Maduro je v četrtek zagotovil, da bo kljub državnemu udaru vladal naprej in pozdravil predlog Mehike ter Urugvaja za dialog z opozicijo. “Seveda se strinjam, da govorimo, da se poslušamo in se razumemo,” je po poročanju tiskovne agencije dpa dejal Maduro.

Guaido se medtem obnaša kot predsednik in je ZDA uradno zaprosil za pomoč v hrani in zdravilih za državo, ki se sooča z dva milijona odstotno inflacijo in humanitarno krizo.

Zadnji protesti proti Maduru so izbruhnili že v ponedeljek po poskusu upora vrstah nacionalne garde. V sredo so se razširili in državo je preplavilo več sto tisoč protestnikov Guaido pa se je razglasil za predsednika.

V protestih in nasilju je doslej po poročanju nevladne organizacije OVCS umrlo 26 ljudi, aretiranih pa naj bi jih bilo le okrog 320.

Guaida je kot predsednika skupaj z ZDA priznala večina držav Latinske Amerike, ob Maduru pa med drugim vztrajajo Bolivija, Mehika, Urugvaj, Rusija, Turčija. EU se ni povsem izjasnila, tako tudi ne večina držav članic ZN.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine