5.3 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

ZDA: Ukrajinsko letalo bi lahko zadela iranska raketa

Iranski protiraketni sistem je verjetno pomotoma v sredo sestrelil ukrajinsko potniško letalo s 176 ljudmi na krovu, ki je strmoglavilo kmalu po vzletu s teheranskega letališča, so danes poročali ameriški mediji, ki so navajali neimenovane uradnike ZDA. Iran je to zanikal, predsednik ZDA Donald Trump pa je dejal, da je nekaj sumil.

Tednik Newsweek ter ameriški televiziji CBS in CNN so poročali, da so satelitski, radarski in elektronski podatki pokazali tragično napako, ki je sledila iranskemu raketnemu napadu na vojaški bazi v Iraku, kjer so nameščeni ameriški vojaki.

Analitiki so poudarili, da je na fotografijah trupa letala videti luknje, ki so jih povzročili delci rakete, ki jo je razneslo tik ob letalu. “Podobno so bile videti posledice na razbitinah letala na letu MH17,” je poročal CNN. Gre za letalo družbe Malaysian Airlines, ki ga je leta 2014 nad vzhodno Ukrajino sestrelila raketa zemlja-zrak.

Neimenovani uradniki Pentagona so ameriškim medijem povedali, da do danes ni bilo veliko čas za analizo padca letala, vendar pa postaja vse bolj jasno, da ga je zadela iranska protizračna raketa. Uradniki niso razložili, kaj natančno jih je pripeljalo do takšnega sklepa, so pa navedli, da imajo v regiji zmogljivosti, kot so sateliti in drugi senzorji, med drugim pa lahko ujamejo tudi komunikacije.

Sumijo na raketo ruskega sistema zračne obrambe tor, ki ga je Iran dobil od Rusije leta 2007. Televizija Fox News navaja uradnika, ki pravi, da je šlo za rusko raketo SA15.

Ameriška Zvezna uprava za zračni promet je pred padcem ukrajinskega letala izdala prepoved poletov vsem ameriškim civilnim letalom nad Iranom, Irakom in širšo regijo, ker lahko pride do napačne identifikacije civilnih letal oziroma, da se jih zamenja za vojaška.

Trump omenjenih ugotovitev ni neposredno potrdil, je pa namignil nanje z izjavo, da “ima sume” glede vzroka strmoglavljenja letala. “Letelo je bilo v dokaj nevarni soseski in nekdo bi lahko storil napako. Nekateri pravijo, da je šlo za tehnično zadevo. Osebno mislim, da to niti ni bilo v igri. Nekaj groznega se je zgodilo,” je dejal v Beli hiši na novinarska vprašanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinski preiskovalci so na Facebooku prav tako sporočili, da ne izključujejo možnosti, da bi letalo zadela raketa. Preučujejo namreč štiri možne scenarije, med katerimi je tudi ta, je zapisal Aleksej Danilov iz ukrajinskega varnostnega sveta. Ena od njih je, da bi letalo zadela ruska raketa tor, je dodal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dodal je še, da so med njihovimi preiskovalci tudi tisti, ki so ugotovili, da je omenjeno malezijsko letalo leta 2014 sestrelila raketa. Drugi scenariji so trčenje z letečim predmetom, kot je dron, poškodba motorja ter teroristični napad.

V Iranu pa so te navedbe zanikali, češ da nimajo smisla. “Več notranjih in mednarodnih letov je bilo ob istem času na poti prek iranskega zračnega prostora na enaki višini 2440 metrov,” je zapisalo iransko ministrstvo za promet. “Ta zgodba, da bi raketa zadela letalo, ne more biti resnična,” so poudarili.

V iranski organizaciji za civilno letalstvo so pojasnili, da trenutno prenašajo podatke s črnih skrinjic, ki so ju našli na kraju nesreče. Analizo podatkov bi lahko opravili v Franciji ali kateri drugi državi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine