22.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

ZDA skrajnim skupinam zasegle dva milijona dolarjev v kriptovalutah

Pravosodno ministrstvo ZDA je sporočilo, da so raznim skrajnim in terorističnim organizacijam, kot sta Al Kaida in Islamska država, zasegli dva milijona dolarjev v kriptovalutah.

 

Omenjene organizacije so preko zaseženih računov zbirale denar za svoje delovanje in med drugim celo prodajale opremo za zaščito pred novim koronavirusom. Kriptovalute, kot je bitcoin, so po trditvah pravosodnega ministrstva ZDA zelo primerne za nezakonite transakcije, ker jim je težko slediti.

Poleg zaplembe dveh milijonov dolarjev je pravosodno ministrstvo ZDA zaprlo več kot 300 računov za kriptovalute in štiri spletne strani. Kar 150 računov je bilo v lasti vojaškega krila palestinske organizacije Hamas Brigade al Kasam. Zasežen denar bo namenjen žrtvam terorističnih napadov.

Operacija ameriških policistov je zaprla tudi spletno stran, ki jo je upravljal osumljeni sodelavec Islamske države Murat Cakar v Turčiji. Preko spletne strani je prodajal medicinske maske za zaščito pred koronavirusom. Šlo naj bi za maske turškega podjetja, ki ne izpolnjujejo standardov zaščite.

Zadnje novice

Sorodne vsebine