16 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

ZDA pozvale Združene narode k priznanju Guaidoja za voditelja Venezuele

Ameriški podpredsednik Mike Pence je danes pozval Združene narode, naj priznajo Juana Guaidoja kot legitimnega voditelja Venezuele. “Nicolas Maduro mora oditi,” je v Varnostnem svetu ZN, ki se je danes zaradi zaskrbljujočih humanitarnih razmer v Venezueli sešel na zahtevo ZDA, dejal Pence.

 

ZN je Pence tudi pozval, naj prekliče mandat venezuelskega predstavnika v ZN, kjer naj ga zamenja predstavnik samooklicanega začasnega predsednika Juana Guaidoja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je napovedal, bo Washington predstavil osnutek resolucije ZN, s katero naj bi priznali Guaidoja za legitimnega voditelja Venezuele ter priznali njegovega predstavnika v ZN.

“Prišel je čas, da Združeni narodi priznajo začasnega predsednika Juana Guaidoja kot legitimnega predsednika Venezuele,” je dejal Pence.

Pence je nagovoril trenutnega predstavnika Venezuele v sejni dvorani VS ZN: “Z vsem dolžnim spoštovanjem, veleposlanik, ne bi smeli biti tukaj. Vrniti se morate v Venezuelo in povedati Nicolasu Maduru, da je njegov čas že minil, čas je, da gre.”

Izredno zasedanje je VS ZN danes na zahtevo ZDA sklical zaradi zaskrbljujočih humanitarnih razmer v Venezueli. Maduro sicer za gospodarske težave krivi ameriške sankcije, začasni predsednik Juan Guaido pa korupcijo in slabo upravljanje vlade.

Guaidoja je kot začasnega predsednika doslej priznalo že več kot 50 držav, med njimi večina članic EU, tudi Slovenija. Njegovega predstavnika Gustava Tarreja pa je kot uradnega predstavnika Venezuele v Organizaciji ameriških držav (OAS) v torek priznal stalni svet organizacije. Maduro je sicer že napovedal, da bo Venezuela do konca meseca izstopila iz te regionalne organizacije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine