-1.4 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

ZDA pozivajo k začasni izključitvi Venezuele iz OAS

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je predstavnike skupaj 34 držav Organizacije ameriških držav (OAS) na generalni skupščini v Washingtonu pozval, naj Venezueli začasno odvzamejo članstvo, dokler se v obubožano državo ne povrne ustavni red. Članice OAS je pozval tudi k sankcijam proti Venezueli.

Pompeov poziv prihaja leto dni potem, ko je predsednik Venezuele Nicolas Maduro OAS imenoval za lutko v rokah ZDA in začel postopek umika Venezuele iz članstva. Ta postopek naj bi trajal formalno dve leti, začel pa se je aprila lani.

ZDA so po predsedniških volitvah maja letos v Venezueli, na katerih je ob bojkotu opozicije in številnih nepravilnostih spet zmagal Maduro, uvedle dodatne sankcije proti njegovi vladi.

Pompeo je OAS, ki letos slavi 70. obletnico ustanovitve, pozval, naj Venezueli, ki je sredi humanitarne katastrofe, odvzame članstvo, dokler se ne bo obnovil ustavni red, dokler ne bo svobodnih in poštenih volitev in dokler ne bodo izpuščeni vsi politični zaporniki.

To bi Madurovemu režimu poslalo mogočen signal, ob tem pa bi bile po Pompeovih besedah koristne še sankcije članic OAS po vzoru sankcij ZDA.

Za začasno izključitev države iz organizacije je potrebna izredna generalna skupščina, ki je v ponedeljek niso sklicali. ZDA naj bi sicer skupaj s še šestimi državami – Argentino, Brazilijo, Kanado, Čilom, Mehiko in Perujem – vložile predlog ustrezne resolucijo.

Venezuelski zunanji minister Jorge Arreaza je ZDA obtožil kršenja mednarodnega prava, surove agresije proti Venezueli, ki da je tako gospodarska, trgovinska, politična kot medijska. Zatrdil je, da nobena država nima moralne pravice priznati ali ne priznati sedanje venezuelske oblasti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine