-2.6 C
Ljubljana
četrtek, 9 februarja, 2023

Zda opozarja: Kitajska bi lahko zgradila prvo vojaško bazo na Atlantiku

Piše: Jože Jan

Kitajska bi lahko zgradila vojaško bazo v Ekvatorialni Gvineji. Baza v tej srednjeafriški državi bi zagotovila gorivo kitajskim vojaškim ladjam.

Vlada Združenih držav meni, da Kitajska načrtuje izgradnjo svoje prve vojaške baze na Atlantskem oceanu, natančneje v Ekvatorialni Gvineji. Tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby ni potrdil vsebine članka dnevnika The Wall Street Journal, ki je objavil, da poročila ameriških obveščevalnih agencij kažejo, da Kitajska poskuša vzpostaviti vojaško bazo v Ekvatorialni Gvineji. Če bi se to uresničilo, bi ta bila prva stalna kitajska vojaška prisotnost na Atlantskem oceanu.

»Skrbi nas nacionalna varnost in videli smo, kako Kitajska ustrahuje številne afriške države in z gospodarskimi ukrepi skuša na njih vplivati in doseči lastne cilje,« je izjavil Kirby.

Wall Street Journal v svojem članku pojasnjuje, da je svetovalec ZDA za nacionalno varnost Jon Finer oktobra obiskal Ekvatorialno Gvinejo z misijo, da bi prepričal predsednika Teodora Obianga in njegovega sina, podpredsednika, da bi zavrnila kitajski predlog.

V aprilskem nastopu pred senatom je general Stephen Townsend, vodja poveljstva ZDA v Afriki, opozoril da bi bila velika grožnja interesom ZDA, če bi Kitajska dosegla umestiti bazo na afriški atlantski obali. »Baza ne bi bil le kraj, kjer lahko natočiš gorivo in dobiš hrano, ampak pristanišče, kjer se lahko ponovno oborožiš,« je pojasnil Townsend. 

Vir: El español, Španija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine