16.1 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

ZDA odstopile od treh dvostranskih dogovorov s Hongkongom o izročanju in obdavčitvi

ZDA so Hongkong v sredo uradno obvestile, da so odstopile od treh dvostranskih dogovorov o izročanju in obdavčitvi, poročajo tuje tiskovne agencije. Odstop od sporazumov sledi odločitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da zaradi spornega zakona o nacionalni varnosti Hongkongu ukine poseben trgovinski status.

 

Trump je julija podpisal izvršni ukaz, ki pravi, da Hongkong po uveljavitvi omenjenega zakona ne uživa več zadostne avtonomije, ki bi upravičevala njegov poseben status v primerjavi s preostalo Kitajsko.

“V okviru sedanjih izvedbenih ukrepov smo oblasti Hongkonga 19. avgusta seznanili z našo začasno ali dokončno prekinitvijo treh dvostranskih sporazumov,” so nato v sredo sporočili iz State Departmenta in pojasnili, da gre za sporazume, ki zadevajo izročanje storilcev kaznivih dejanj in zapornikov ter vzajemne davčne oprostitve na nekatere prihodke.

“Ti koraki potrjujejo našo globoko zaskrbljenost zaradi odločitve Pekinga, da uveljavi zakon o nacionalni varnosti, ki je poteptal svoboščine ljudi Hongkonga,” so še dodali in zakon, ki velja od konca junija, označili kot “meč”, ki visi nad glavami hongkonških nasprotnikov oblasti v Pekingu.

ZDA so pred dvema tednoma zaradi spodkopavanja avtonomije Hongkonga uvedle sankcije proti hongkonški voditeljici Carrie Lam in še desetim drugim visokim predstavnikom Hongkonga.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je takrat pojasnil, da sankcije uvajajo, ker je Peking prekršil obljubo o avtonomiji Hongkonga, ki jo je dal, preden mu je Združeno kraljestvo leta 1997 vrnilo to območje.

Že pred tem so ZDA poleg tega ustavile izvoz ameriške obrambne opreme in omejile izvoz tehnologije za dvojno uporabo v Hongkong.

Napetosti med ZDA in Kitajsko se sicer v zadnjem času močno zaostrujejo. Med drugim sta zahtevali zaprtje konzulatov druga druge v svoji državi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine