7.6 C
Ljubljana
četrtek, 2 februarja, 2023

ZDA obsodile volitve v Venezueli kot prevarantske

Državni sekretar ZDA Mike Pompeo je sporočil, da ZDA obsojajo nedeljske prevarantske volitve in jih je označil za napad na ustavni red ter žalitev demokratične tradicije Venezuele. Za zmagovalca se je razglasil sedanji predsednik Nicolas Maduro, ki je s tem osvojil še en šestletni mandat na čelu obubožane države.

Pompeo je zagotovil, da se bo venezuelska vlada soočala z mednarodno osamitvijo, dokler Maduro ne obnovi demokratične poti s svobodnimi, poštenimi in preglednimi volitvami. Napovedal je tudi hitre gospodarske in diplomatske ukrepe v podporo obnove demokracije v Venezueli.

Volitve je obsodil tudi podpredsednik ZDA Mike Pence, ki je izide volitev označil za nelegitimen udarec ponosni demokratični tradiciji Venezuele. Pence je sporočil, da so Venezuelci dobesedno volili s svojimi stopali, ko množično zapuščajo surovo zatiranje in revščino.

Volilna komisija Venezuele je sporočila, da je ob 46-odstotni udeležbi na volitvah, ki so jih opozicijske stranke skoraj povsem bojkotirale, Maduro dobil 68 odstotkov glasov, njegov glavni tekmec Henri Falcon, ki je volitve že v nedeljo označil za nelegitimne in zahteval nove, pa je dobil 21 odstotkov podpore.

Glavno opozicijsko zavezništvo MUD, ki je sicer pozvalo k bojkotu volitev, medtem trdi, da se je volitev udeležilo manj kot 30 odstotkov od 20,5 milijona volilnih upravičencev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine