30.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

ZDA ne vidijo znakov priprav na rusko uporabo jedrskega orožja

Piše: C. R. 

ZDA ne vidijo znakov, da bi se Rusija pripravljala na uporabo jedrskega orožja v Ukrajini, je po napovedi ruskega predsednika Vladimirja Putina, da je v primeru ogrožene suverenosti pripravljen uporabiti tovrstno orožje, v sredo sporočila Bela hiša.

“Ne vidimo niti razlogov, da bi prilagodili svojo jedrsko držo, niti znakov, da se Rusija pripravlja na uporabo jedrskega orožja v Ukrajini,” je Putinove besede za novinarje komentirala tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Zdi se ji sicer, da Putin na nov način izraža jedrsko doktrino Rusije. A kot je dejala na poti z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom v Milwaukee, je ruska jedrska retorika nepremišljena in neodgovorna že, odkar je februarja leta 2022 napadla Ukrajino.

Putin je v sredo hvalil rusko jedrsko orožje in posvaril, da ga je pripravljen uporabiti, če bi bila ogrožena suverenost Rusije.

Kremelj sicer že ves čas trajanja vojne v Ukrajini pogosto omenja svoje jedrske zmogljivosti. Zadnji Putinovi komentarji na to temo prihajajo le nekaj dni pred predsedniškimi volitvami v Rusiji, na katerih se mu obeta nov šestletni mandat.

Vladimir Putin je včeraj namreč za ruske medije povedal, da ima Rusija najnaprednejše jedrsko orožje na svetu. Ruski voditelj je v istem intervjuju izrazil prepričanje, da morebitna napotitev vojakov z Zahoda ne bi spremenila razmer na ukrajinski fronti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Predsednik Rusije, ki je v zadnjih dveh letih vojne večkrat opozoril na možnost uporabe jedrskega orožja v Ukrajini, je povedal, da imajo le ZDA primerljivo jedrsko triado, t.j. vojaško strukturo jedrske oborožitve z zmožnostjo izstrelitve raket s kopnega, zraka in morja, a da je Rusija na tem področju naredila večji napredek. Kot je povedal, upa, da se bodo ZDA izogibale eskalacijam, ki bi lahko privedle k nuklearni vojni, pri tem pa poudaril, da so ruske sile pripravljene tudi na ta scenarij, ruske medije povzema srbska tiskovna agencija Tanjug. Kot navaja AFP, se Rusija ponaša z največjo zalogo jedrskih konic na svetu, imela naj bi jih okoli 5000.

V televizijskem intervjuju se je Putin odzval tudi na idejo francoskega predsednika Emmanuela Macrona o napotitvi vojakov zahodnih držav v Ukrajino, kar je sicer jasno zavrnila večina držav članic zveze Nato. Tudi v Parizu so kasneje pojasnili, da ne razmišljajo o napotitvi bojnih sil v Ukrajino. Ne glede na to je Putin povedal, da tudi takšna napotitev ne bi spremenila razmer na fronti, kot po njegovih besedah na razmere ne vplivajo pošiljke orožja z Zahoda. Glede vojne v Ukrajini, ki jo je pred dvema letoma sprožila Rusija, je izrazil željo za mirno rešitev, a poudaril, da je ključno, da ne pride do premora, saj da bi ta dal čas Kijevu za ponovno oborožitev.

Po tem, ko je poleti uspešno ustavila dolgo napovedano ukrajinsko protiofenzivo, je Rusija v zadnjih mesecih prešla v napad, kar je povzročilo zaskrbljenost na Zahodu. Da so se razmere po nekaj mesecih na bojiščih vendarle stabilizirale, je v ponedeljek zatrdil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine