8.2 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

ZDA napadle položaje šiitske milice v Iraku Kataib Hezbolah

Ameriška vojska je v četrtek izvedla letalske napade na položaje šiitske milice v Iraku Kataib Hezbolah, ki naj bi bila odgovorna za raketni napad na oporišče severno od Bagdada, v katerem je bilo ubitih in ranjenih nekaj ameriških in britanskih vojakov.

De 

Ameriška letala so bombardirala pet različnih lokacij. Američani naj bi napadli skladišča orožja šiitske milice, ki ima podporo Irana, da ji zmanjšajo zmogljivosti za prihodnje napade na zavezniške cilje. Že v noči s srede na četrtek je bilo v ločenem napadu ubitih 26 šiitskih borcev v Siriji na meji z Irakom, je v četrtek sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Gre za novo zaostrovanje v odnosih z Iranom, ki so se malce umirili v dveh mesecih po raketnem napadu na zavezniške cilje v Iraku, s katerim je Iran odgovoril na ameriško usmrtitev generala iranske revolucionarne garde v Iraku.

“ZDA ne bodo prenašale napadov na naše ljudi, interese in zaveznike. Kot smo že pokazali, bomo sprejeli vse potrebne ukrepe za zaščito našil sil v Iraku in v regiji,” je sporočil ameriški obrambni minister Mark Esper, ki je pooblastila za tovrstne napade dobil od predsednika ZDA Donalda Trumpa. Raketni napad na zavezniško bazo Tadži v sredo je zahteval življenja dveh ameriških in enega britanskega vojaka ter ranil 14 ljudi. Na bazo je priletelo 18 od 107 s tovornjaka izstreljenih raket katjuša.

Zadnje novice

Sorodne vsebine