19.5 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

ZDA, Kitajska in Savdska Arabija lani z najvišjimi izdatki za obrambo

Najvišje izdatke za obrambo so lani imele ZDA, Kitajska in Savdska Arabija. Vojaški izdatki Rusije pa so se zaradi gospodarskih sankcij Zahoda lani močno zmanjšali, in sicer prvič po letu 1998, v danes objavljenem poročilu navaja Stockholmski inštitut za mirovne raziskave (Sipri).

Skupno so po svetu za obrambo po ocenah inštituta lani namenili 1730 milijard dolarjev, kar je 1,1 odstotka več kot leta 2016. To pomeni 230 dolarjev izdatkov za obrambo na prebivalca Zemlje, je izračunal Sipri.

ZDA po izdatkih za vojsko ostajajo na prvem mestu. Za obrambo so lani namenile 610 milijard dolarjev, približno toliko kot leta 2016. To je sicer tretjina vseh svetovnih izdatkov za ta namen. Sipri ugotavlja, da se je v ZDA ustavilo varčevanje na področju obrambe, ki se je začelo leta 2010.

Na drugem mestu je Kitajska, ki je za obrambo lani porabila 228 milijard dolarjev, 12 milijard dolarjev več kot predlani. V svetovnem merilu ima Kitajska 13-odstotni delež pri izdatkih za vojsko, kar je dvakrat več kot leta 2008, ugotavlja Sipri.

Na tretjem mestu je Savdska Arabija z 69,4 milijarde dolarjev izdatkov za obrambo, ki je na tem mestu prehitela Rusijo. “Kljub nizkim cenam nafte se izdatki za vojsko na Bližnjem vzhodu povečujejo zaradi oboroženih konfliktov in nesoglasij v regiji,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Pieter Wezeman, ki je sodeloval pri pripravi poročila.

Med deseterico držav, ki so za obrambo namenile najvišji delež BDP, jih je tako kar sedem z Bližnjega vzhoda, med njimi Oman z 12-odstotnim deležem BDP ter Savdska Arabija z desetodstotnim deležem.

Vojaški izdatki Rusije pa so se lani močno zmanjšali, in sicer za petino glede na leto 2016. Rusija je lani za vojsko namenila 66,3 milijarde dolarjev, po navedbah inštituta Sipri pa gre za prvo zmanjšanje po letu 1998. Gre za posledico gospodarskih sankcij Zahoda ter padca cen nafte.

Na petem mestu je s skoraj 64 milijardami dolarjev izdatkov za obrambo Indija, ki je s tega mesta izrinila Francijo.

Skupno je prvih pet držav na lestvici za obrambo namenilo 60 odstotkov vseh svetovnih izdatkov.

Evropske države so za vojsko skupno porabile petino vseh svetovnih izdatkov za ta namen. Med 15 državami z najvišjimi izdatki za obrambo so štiri evropske: Francija, Velika Britanija, Nemčija in Italija.

Inštitut Sipri pri izračunu izdatkov za obrambo upošteva plače vojakov, stroške delovanja, izdatke za orožje in vojaško opremo ter stroške razvoja in raziskav na področju obrambe. Inštitut je leta 1966 ustanovil švedski parlament, njegovo delo pa je predvsem spremljanje gibanj vojaških proračunov in trgovine z orožjem.

Zadnje novice

Sorodne vsebine