24.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

ZDA Iraku zagotovile nadaljevanje boja proti Islamski državi

Kljub umiku iz Sirije ZDA ostajajo predane nadaljnjemu boju proti skrajnežem Islamske države (IS) v Iraku in drugod, je po današnjih navedbah Bagdada ameriški državni sekretar Mike Pompeo v telefonskem pogovoru zagotovil iraškemu premierju Adelu Abdelu Mahdiju.

 

Iraški premer je Pompeu v pogovoru med drugim povedal, da imajo varnostne razmere v sosednji Siriji neposreden vpliv na iraško nacionalno varnost in regionalno stabilnost, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ameriški predsednik ZDA Donald Trump je v sredo razglasil zmago nad IS v Siriji in napovedal umik ameriških sil iz te države. Ta korak je sprožil mešane odzive. Medtem ko sta ga Turčija in Rusija pozdravila, je razburil zaveznice Washingtona, češ da skrajna skupina še ni povsem poražena.

Iran je v prvem uradnem odzivu na odločitev danes obsodil vpletenost ZDA v sirski konflikt. “Prisotnost ameriških sil je bila od samega začetka napačen in nelogičen korak in glaven vzrok nestabilnosti v regiji,” je besede tiskovnega predstavnika iranskega zunanjega ministrstva Bahrama Ghasemija povzela francoska tiskovna agencija AFP.

IS je čezmejni kalifat v velikosti Velike Britanije na območju Iraka in Sirije razglasil leta 2014. Irak je po treh letih vojaške operacije, ki so jo podprle ZDA, decembra lani razglasil zmago nad to skrajno skupino v državi. Operativci IS so sicer odtlej proti iraškim varnostnim silam in civilistom po vsej državi izvedli več napadov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine