17 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

ZDA in zunanjepolitična dilema Poljske

Piše: Kulturnimarksizem.si

Vedno znova presenečeno ugotavljamo, da se pogledi poljskih konservativcev na ZDA popolnoma razlikujejo od pogledov Francozov ali Nemcev, tudi in zlasti ob sedanji rusko-ukrajinski krizi. To je morda resnica, vendar je ne smemo pozabiti, zlasti v teh vse težjih časih za Poljsko in regijo Trimarija z vidika zunanje politike, temveč se je moramo aktivno lotiti. Geopolitično izhodišče je dobro znano: Ker je Poljska stisnjena med Nemčijo in Rusijo, je bila njena strategija vedno usmerjena k obrobnim zaveznikom, ki bi ji lahko zagotovili politično jamstvo za preživetje pred obema premočnima sosedama, ne da bi imeli lastne ozemeljske interese. Pri praktičnem izvajanju te doktrine pa se je izkazalo, da so bile zaradi zgodovinskega razvoja te zunanje sile običajno tiste, ki so bile pragmatično zainteresirane za preživetje Poljske, vendar je njihova ideologija dejansko ovirala poljski konservativizem, ne pa ga spodbujala.

Prvi primer je nedvomno še danes cenjeno zavezništvo z Napoleonom, ki je sicer prineslo veliko koristi, saj je ponovno vzpostavilo Poljsko kot vazalno državo Francije in delno spremenilo “delitve”, vendar je njegova dejanska politika temeljila prav na tistih “revolucionarnih vrednotah”, ki naj bi dolgoročno spodkopale temeljne duhovne vrednote ne le poljske, ampak tudi vseh drugih evropskih družb.

Drug primer je povezovanje novoustanovljene poljske nacionalne države po koncu prve svetovne vojne z zahodnimi silami antante, ki so prav tako sledile izrazito protikrščanski, internacionalistični in plutokratski ideologiji – povezovanje, ki se je poskušalo tudi v drugi svetovni vojni, vendar se je na koncu končalo z ozemeljskim pohabljanjem in dvema generacijama sovjetske oblasti.

Več preberite TUKAJ

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine