13.1 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

ZDA in Mehika še brez dogovora o meji in carinah, napredujejo pa pogovori o zajezitvi migrantskega vala

Podpredsednik ZDA Mike Pence je v četrtek pozdravil predloge Mehike za dogovor o zajezitvi vala migrantov iz Srednje Amerike, s čimer bi se izognili carinam, s katerimi grozi predsednik Donald Trump, vendar za zdaj velja, da bodo carine začele veljati v ponedeljek.

 

Trump je Mehiki zagrozil s petodstotnimi carinami na izvoz v ZDA, če ne ustavi migrantov iz Srednje Amerike na poti v ZDA. Te carine bo potem višal vsak mesec po pet odstotnih točk tja do 25 odstotkov. Mehičani so grožnjo vzeli zares in poslali v Washington delegacijo na pogovore, vendar Trump z njihovim napredkom ni zadovoljen.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je sporočila, da si Trump ni premislil in namerava v ponedeljek uvesti carine. Senatni republikanci carinam nasprotujejo, demokrati Trumpa provocirajo z mnenjem, da blefira in si v bistvu želijo, da carine uvede, ker mu bodo škodile pred volitvami leta 2020. Ali pa bo izzval spor s svojimi republikanci, ki se zavedajo škode, ki jih bodo povzročile carine Američanom.

Mehiški zunanji minister Marcelo Ebrard je predlagal, da Mehika napoti 6000 vojakov na mejo z Gvatemalo, vendar pa zavrača ameriško zahtevo, da avtomatično zavračajo prošnje za zatočišče. Mehika je namreč odgovorna država, ki jo vežejo mednarodne pogodbe. Karkoli se bodo člani mehiške in ameriške delegacije dogovorili, pa ni pomembno, ker bo na koncu Trump odločal, ali je dovolj ali ni.

Zadnje novice

Sorodne vsebine