-0.5 C
Ljubljana
sreda, 8 februarja, 2023

ZDA in Južna Koreja začeli skupne vojaške vaje

Ameriška in južnokorejska vojska sta v Južni Koreji danes začeli skupne vojaške vaje. V štiritedenskem urjenju bo sodelovalo okoli 300.000 korejskih in več kot 11.500 ameriških vojakov, poročanje južnokorejske tiskovne agencije Yonhap povzema nemška dpa.

 

Vsakoletne vaje običajno potekajo konec februarja ali v začetku marca, letos pa so jih zaradi zimskih olimpijskih iger, ki jih je februarja gostila Južna Koreja, prestavili. Prav tako so serijo terenskih urjenj skrajšali z dveh mesecev na enega.

V vajah ob tem naj ne bi sodelovale ameriške podmornice ali letalonosilke, izključeno bo tudi nekatero drugo strateško orožje. Tako Seul kot Washington se namreč pripravljata na srečanji s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom.

Pjongjang, ki je sicer običajno glasno kritiziral tovrstne vojaške aktivnosti v svoji soseščini, je tokrat razmeroma molčeč, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Južnokorejski predsednik Moon Jae-in naj bi se s Kimom srečal 27. aprila na meji med državama. Ameriški predsednik Donald Trump pa naj bi s severnokorejskim voditeljem osebno govoril še pred koncem maja, čeprav točne lokacije in datuma srečanja še niso določili.

Kim je obljubil, da Severna Koreja v času do teh srečanj ne bo izvajala jedrskih ali raketnih poskusov. V srečanju s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom v Pekingu je Kim izrazil tudi pripravljenost na pogovore o morebitni denuklearizaciji svoje države.

Obisk Kitajske je bilo prvo Kimovo javnosti znano potovanje čez meje Severne Koreje, odkar je leta 2011 umrl njegov oče, Kim Jong-il.

Ameriško-korejske vojaške vaje so se začele na isti dan, ko je na koncertu v severnokorejski prestolnici Pjongjang nastopila skupina zvezdnikov popularne glasbe iz Južne Koreje, med njimi tudi priljubljeni pevec Cho Yong-pil, pevka Seohyun in dekliška skupina Red Velvet.

Prvega koncerta južnokorejskih pop zvezdnikov v doslej izolirani Severni Koreji po 13 letih se je skupaj s soprogo udeležil tudi severnokorejski voditelj Kim Jong-un, so sporočili iz tamkajšnjega ministrstva za kulturo. S tem je postal prvi severnokorejski voditelj, ki se je udeležil koncerta južnokorejskih glasbenikov, navedbe Yonhapa povzema AFP.

Kim naj bi si želel tudi pogostejših medkorejskih kulturnih dogodkov, zato naj bi še enega predlagal za letošnjo jesen v južnokorejskem Seulu.

Dogodek je potekal v gledališču s 1500 sedeži na vzhodu prestolnice, v njem pa je sodelovalo 120 umetnikov, med njimi zvezdnikov glasbene industrije, plesalcev in mojstrov borilnih veščin. Še en koncert bo gostujoča zasedba izvedla v torek.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine