1.5 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

ZDA bodo Ukrajini poslale »toliko orožja, kolikor ga potrebuje«

Piše: Jože Jan

ZDA so obljubile, da bodo Ukrajini zagotovile »toliko orožja, kolikor ga potrebuje« za obrambo proti Rusiji, je včeraj izjavil ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan.

»Ukrajini bomo poslali orožje, ki ga potrebuje, da premaga Ruse in da jim prepreči, da bi zavzeli več ozemlja,« je dejal Sullivan za ABC News, ter znova označil ruske napade na civiliste kot »vojne zločine«.

Sullivan je kasneje v oddaji »Meet the Press« na NBC News dejal, da ZDA »delajo 24 na dan za dostavo lastnega orožja ter organizirajo in usklajujejo dostavo orožja iz mnogih drugih držav.«

»Orožje prihaja v Ukrajino vsak dan,« je dejal Sullivan, »tudi danes.«

ZDA so Ukrajini poslale 1,7 milijarde dolarjev vojaške pomoči, odkar je Rusija 24. februarja začela svojo invazijo, je prejšnji teden sporočila Bela hiša. Pošiljke orožja vključujejo obrambne protiletalske rakete Stinger in protitankovske rakete Javelin, pa tudi strelivo in neprebojne jopiče. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelensky pritiska na ameriške in evropske predsednike, naj Ukrajini zagotovijo tudi težje orožje.

V odlomkih intervjuja za »60 minutes« na kanalu CBS News je Zelensky izrazil dvome o dostavi potrebnega orožja. »Ali bo Ukrajina premagala ruski napad je odvisno od tega, kako hitro nam  bodo pomagale ZDA. Od tega je odvisno, ali nam bo uspelo preživeti,« je dejal Zelinsky. »100-odstotno zaupam v naše ljudi in naše oborožene sile, a žal ne vem, če bomo prejeli orožje, ki ga potrebujemo,« je dodal.

Ruska invazija je prisilila približno četrtino 44-milijonskega prebivalstva, da je zapustila svoje domove, ukrajinska mesta spremenila v ruševine in ubila ali poškodovala na tisoče civilistov. Moskva je zanikala napade na civilno prebivalstvo v tako imenovani »posebni operaciji za demilitarizacijo in denacifikacijo« Ukrajine.

Rusija je v soboto imenovala novega generala, ki bo vodil ruske sile v Ukrajini: Aleksandra Dvornikova, ki je imel pomembne vojaške izkušnje v Siriji.

Sullivan je dejal, da pričakuje, da bo Dvornikov odobril še večjo brutalnost proti ukrajinskemu civilnemu prebivalstvu.

Ameriška poslanka, republikanka Liz Cheney, je v oddaji CNN »State of the Nation« pozvala Bidenovo administracijo, naj Ukrajini zagotovi obrambno in ofenzivno orožje, kot so tanki in letala ter protitankovske in protiletalske rakete. »Poslati moramo vse, kar potrebuje Zelensky,« je dejala.

Anketa, ki jo je v nedeljo objavila CBS News, kaže med Američani visoko podporo za pošiljanje orožja v Ukrajino. 72% anketiranih je podprlo pošiljanje orožja, 78% pa bi podprlo še večje gospodarske sankcije proti Rusiji. 

Vir: Reuters, Združeno kraljestvo

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine