13.6 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Zasebni delodajalci v ZDA aprila odprli 204.000 novih delovnih mest

Zasebni delodajalci v ZDA so po podatkih inštituta ADP aprila odprli 204.000 neto novih delovnih mest, kar je sicer pod pričakovanji analitikov. Ti so ocenili, da se bo število ustavilo pri 225.000. V ADP so ob tem zapisali, da se bo trend zaposlovanja verjetno nadaljeval, bodo pa imeli delodajalci težave pri iskanju kvalificirane delovne sile.

Ena od vodilnih raziskovalcev inštituta ADP Ahu Yildirmaz je ob objavi poročila izpostavila, da se bodo delodajalci v prihodnje soočali s težavami pri iskanju kakovostnih kadrov. Kot jo povzema francoska tiskovna agencija AFP, je prav na zaposlovanje slednjih aprila odpadla polovica vseh novih delovnih mest.

Gradbeništvo, ki prav tako sloni na kvalificirani delovni sili, je po besedah Yildirmazove tudi aprila nadaljevalo šestmesečni trend ustvarjanja novih delovnih mest.

Poročilo inštituta sicer kaže, da se je zaposlovanje od decembra nekoliko umirja, aprila so delodajalci dodali najmanj novih delovnih mest po novembru lani.

Glavni ekonomist pri hiši Moody’s, ki je sodelovala pri pripravi poročila, Mark Zandi je medtem ocenil, da bo trenutni trend zaposlovanja stopnjo brezposelnosti v ZDA, ki se giblje pri 4,1 odstotka, kmalu potisnil pod štiriodstotno mejo. Gre za nevaren teritorij, saj se lahko gospodarstvo začne pregrevati, je opozoril.

Podjetja se že poročala o dvigih plač, da bi pritegnila delovno silo, takšni ukrepi pa ponavadi vodijo v višjo inflacijo, je še dodal Zandi. Na stopnjo inflacije bo sicer pri odločitvi o zviševanju obrestnih mer pozorna ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed).

Fed danes zaključuje dvodnevno zasedanje, a po pričakovanjih v obrestne mere tokrat še ne bodo posegali. Analitiki medtem izpostavljajo, da bo stanje na trgu dela banko verjetno spodbudilo, da bo obrestno mero dvigovala bolj agresivno, kot je bilo sprva pričakovati.

Zadnje novice

Sorodne vsebine