30.2 C
Ljubljana
petek, 30 julija, 2021

Zaradi zapletov na strankarskih zborovanjih odstopil predsednik demokratske stranke Iowe

Predsednik demokratske stranke ameriške zvezne države Iowa Troy Price je v sredo odstopil s položaja zaradi zapletov z zbiranjem izidov strankarskih zborovanj za izbiro predsedniškega kandidata stranke. Polomija z uporabo telefonske aplikacije je objavo izidov zavlekla za teden dni, prizadela ugled stranke ter sprožila posmeh republikancev.

“Dejstvo je, da si demokrati niso zaslužili tega, kar se je zgodilo na dan zborovanj in kot predsednik stranke globoko obžalujem to, kar se je zgodilo ter sprejemam odgovornost,” je sporočil Price ob odstopu s položaja, ki ga je zasedal od leta 2017.

Izidi strankarskih zborovanj 3. februarja v Iowi so pokazali tesno zmago župana Peta Buttigiega pred senatorjem Berniejem Sandersom, vendar pa sta oba kandidata zahtevala delno ponovno preštevanje glasov.

Na dan strankarskih zborovanj se ljudje, ki podpirajo določenega kandidata, dobesedno postavijo skupaj in tako izrazijo svojo podporo. Za letošnja zborovanja je stranka v Iowi uvedla nova pravila, ki naj bi v volilnem procesu zagotovila večjo transparentnost in učinkovitost. S pomočjo nove aplikacije naj bi odgovorni za posamezne volilne enote hitreje poročali o rezultatih, a zaradi napake pri kodiranju se je postopek sprevrgel v popolno zmedo.

Čeprav rezultati iz Iowe predstavljajo le majhen delček vseh delegatskih glasov, potrebnih za osvojitev demokratske predsedniške nominacije, je majhna zvezna država tradicionalno vedno veljala za pomembno točko na dolgi poti do Bele hiše. Ta njena vloga je sedaj pod vprašajem.

Zadnje novice

Sorodne vsebine