23.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Zaradi Sirije odstopil ameriški odposlanec za boj proti Islamski državi, slednjega imenoval še Obama

Ameriški mediji danes poročajo, da je zaradi odločitve ameriškega predsednika Donalda Trumpa o umiku ameriške vojske iz Sirije v petek odstopil njegov posebni odposlanec za boj proti Islamski državi Brett McGurk.

 

McGurk je odhod s položaja načrtoval prihodnje leto, sedaj pa se je za odhod odločil prej, sta poročala ameriška televizija CBS in agencija AP. Odhod naj bi sprva načrtoval za februar 2019.

Pred Trumpovo odločitvijo je vztrajal, da bi morale ZDA v Siriji nadaljevati boj proti džihadistom Islamske države in s tem v državi ohranjati stabilnost, poroča britanski BBC na svoji spletni strani.

Vir v State Departmentu je potrdil, da je McGurk v petek ponudil odstop, ki bo stopil v veljavo 31. decembra. Potrdil je tudi, da je odstopil zaradi nestrinjanja z umikom ZDA in Sirije.

McGurka je na položaj imenoval bivši ameriški predsednik Barack Obama, Trump pa ga je obdržal na položaju. 45-letnik je v odstopni izjavi po poročanju medijev zapisal, da skrajneži IS niso premagani in da bi prezgodnji umik ameriške vojske iz Sirije lahko vzpostavil pogoje, ki bi omogočili njihovo vnovično okrepitev v regiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trump je v sredo odločitev o umiku ameriških sil potrdil, potem ko je na Twitterju sporočil, da so premagali IS v Siriji. “Porazili smo IS v Siriji, kar je bil zame edini razlog za to, da smo tam,” je tvitnil Trump. S tem se ne strinja več zaveznic, niti Nato.

Danes pa je Trump, ki je počitnice preložil zaradi nesoglasij glede financiranja dela vlade s kongresom ter posledičnega delnega zaprtja vlade, tvitnil, da je IS v Siriji “večinoma premagan”. “Ko sem postal predsednik, je IS norel. Zdaj je večinoma premagan in druge lokalne države, vključno s Turčijo, bi morale z lahkoto poskrbeti za karkoli je ostalo. Vračamo se domov!”

Zaradi umika ZDA iz Sirije je odstop v četrtek napovedal že ameriški obrambni minister James Mattis. S predsednikom se namreč v marsičem nista strinjala, kaplja čez rob pa naj bi bila Trumpova odločitev za umik ameriških vojakov iz Sirije, čemur je upokojeni general nasprotoval. Nasprotuje tudi zmanjšanju števila ameriških vojakov v Afganistanu. Odstopil naj bi februarja 2019.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine