19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Zaradi ruske invazije je Ukrajino zapustilo že več kot 5 milijonov ljudi

Piše: Jože Jan

Agencija Združenih narodov za begunce (UNHCR) je izjavila, da je od začetka ruskega napada, Ukrajino zapustilo že več kot 5 milijonov ljudi.

Po poročilu ukrajinske tiskovne agencije Ukrinform je večina beguncev odšla na Poljsko (več kot 2,5 milijona ljudi), 757.000 beguncev se je zateklo v Romunijo, 549.000 v Rusijo, 471.000 na Madžarsko, 426.000 v Moldavijo, 342.000 na Slovaško in 23.000 v Belorusijo.

Po zadnji oceni Mednarodne organizacije Združenih narodov za migracije (IOM) je 7,1 milijona Ukrajincev moralo prisilno zapustiti svoje domove, a so ostali v Ukrajini.

Ukrinform je poročal tudi, da sta Ministrstvo za socialno politiko in Agencija Združenih narodov za begunce podpisali Memorandum o razširitvi dostopa do socialnih storitev in finančne pomoči.

Tudi mednarodni denarni sklad (IMF) in druge finančne institucije sodelujejo z Ukrajino, da bi ji posredovali sredstva za kritje potreb gospodarstva v višini 5 milijard dolarjev na mesec.

Včeraj je generalna direktorica IMF Kristalina Georgieva izjavila na tiskovni konferenci. »S partnerji si prizadevamo zagotoviti finančno podporo za Ukrajino,« je dejala, ter dodala, da je »5 milijard na mesec potrebnih za delovanje ukrajinskega gospodarstva, de pa za obnovo Ukrajine.«

 

Vir: Ukrinform, Ukrajina

 

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine