16.1 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Zaradi novega seva koronavirusa od danes ostrejši ukrepi za tri četrtine prebivalcev Anglije

Britanske oblasti so strožje ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa z današnjim dnem razširile na večji del Anglije, kar pomeni, da veljajo za tri četrtine tamkajšnjega prebivalstva. Kot je v sredo pojasnil minister za zdravje Matt Hancock, so se za to odločili spričo rekordnega porasta števila okužb z novim sevom novega koronavirusa.

 

V skladu z ukrepi najvišje, četrte stopnje, ki so od 20. decembra veljali za London in jugovzhodno Anglijo, morajo biti med drugim zaprte vse nenujne trgovine in frizerski saloni. Ljudje morajo ostati doma. Z današnjim dnem ti ukrepi veljajo tudi za večino jugozahodne, osrednje, severozahodne in severovzhodne Anglije.

Za skoraj vso preostalo Anglijo pa veljajo ukrepi tretje stopnje. Ti vključujejo zaprtje barov, restavracij in kavarn, ki pa lahko še naprej opravljajo dostavo in izdajajo hrano oziroma pijačo za prevzem. Na območjih tretje stopnje poleg tega ni dovoljeno druženje članov različnih gospodinjstev niti v zaprtih prostorih in večinoma tudi ne na prostem.

V sredo so na Otoku potrdili več kot 50.000 novih okužb z novim koronavirusom na dnevni ravni in 981 smrtnih žrtev covida-19, kar je največ umrlih po začetku aprila. Skupno je doslej v Veliki Britaniji umrlo več kot 72.500 covidnih bolnikov.

Hancock je v britanskem parlamentu v sredo dejal, da med novimi primeri prevladujejo okužbe z novim sevom koronavirusa. “Žal se nova različica širi po večini Anglije in število okužb hitro narašča,” je dodal.

Ob tem je priznal, da so ukrepi tretje in četrte stopnje veliko breme za prebivalce in podjetja, a poudaril, da so zaradi velikega števila novih okužb nujni.

Premier Boris Johnson pa je izpostavil, da mora javnost v kritičnem trenutku, ki mu je priča, okrepiti prizadevanja v boju proti pandemiji. Izrazil je prepričanje, da se bodo razmere do 5. aprila umirile. Dejal je še, da je cilj ukrepov ohraniti življenja in zaščititi britanski zdravstveni sistem.

Zadnje novice

Sorodne vsebine