8.7 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Zaradi lex Agrokor odstopila hrvaška ministrica za gospodarstvo

Podpredsednica hrvaške vlade in ministrica za gospodarstvo Martina Dalić je danes odstopila, potem ko so hrvaški mediji zadnje dni poročali o njeni vlogi v netransparentni pripravi zakona o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih, bolj znanega kot lex Agrokor. Dalićeva sicer očitke zavrača, a ne želi biti v breme vladi.

Hrvaški premier Andrej Plenković je njen odstop sprejel, v izjavi na sedežu vlade pa je dejal, da je njena poteza sledila njunim večkratnim pogovorom. Izpostavil je okoliščine, v katerih so pripravljali lex Agrokor, da bi rešili koncern in hrvaško gospodarstvo, ter ocenil, da je Dalićeva v vladi veliko prispevala ne samo glede reševanja krize v Agrokorju, temveč tudi pri nacionalni strategiji reform in uvajanju evra.

Dalićeva je zatrdila, da med pripravo omenjenega zakona ni storila nič narobe niti nezakonitega, vendar, kot je dejala, ne želi biti v breme ne vladi ne HDZ.

Tudi vladni koalicijski partnerji so namreč izrazili nezadovoljstvo zaradi vsebine elektronske pošte, ki je nastala med njo in svetovalci v času priprave lex Agrokorja v začetku lanskega leta.

Novičarski portal index.hr je prejšnji teden začel objavljati številna elektronska sporočila Dalićeve in neformalne skupine svetovalcev, s katerimi je pripravljala zakon. Po uvedbi izredne uprave v Agrokorju so podjetja svetovalcev dobila donosne posle v koncernu. Index.hr je danes objavil tudi elektronsko pošto, ki kaže, da je bil o celotnem ravnanju skupine seznanjen tudi urad premierja Plenkovića.

Zadnje novice

Sorodne vsebine