2.1 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Zaradi indijske prepovedi izvoza žita v Evropi rekordno visoke cene

Piše: Ivan Šokić

Cene žita v Evropi so dosegle nove rekorde, zaradi prepovedi izvoza žita iz Indije pa je vse več bojazni, da bo prišlo do pomanjkanja.

Cena žita je v ponedeljek, 16. maja 2022 na borzi Euronext dosegla nov rekord. Tona žita se je prodajala za 435 evrov. Zadnji dvig cene pripisujejo prepovedi izvoza večine žita iz Indije zaradi suše, medtem ko imajo težave z letino iz očitnih razlogov tudi v Ukrajini.

EU naj bi bila v skrbeh zaradi večih držav vključno z Indijo, ki so že omejile izvoz žita. “To je nekaj kar nas zelo skrbi,” je za CNBC povedal evropski komisar za ekonomijo in evro Valdis Dombrovskis. Da bi zagotovili potrebno hrano je EU okrepila sodelovanje z ZDA. “Pristali smo na sodelovanje in koordinacijo naših pristopov glede tega z ZDA, ker … kot odgovor na rusko agresijo proti Ukrajini in s tem povezan dvig cen hrane.”  Dombrovskis je izpostavil, da je lahko prepoved izvoza žita po svetu veliko večji problem kot se zdi na prvi pogled. V Indoneziji npr. že pripravljajo prepoved izvoza palmovega olja.

Dobava hrane v EU bo v naslednjih mesecih posledično še bolj nestabilna. Politico poroča, da vrh EU pričakuje, da bo gospodarska rast EU zarad vsega naštetega zgolj 2,7 odstotkov na letni ravni, medtem ko naj bi inflacija v evroobmočju dosegla vrtoglavih 6,9 odstotkov samo v tem četrtletju. Evropski komisar za ekonomijo Paolo Gentiloni medtem poudarja, da evropsko gospodarstvo še naprej raste.

Pri tem je potrebno vzeti v obzir, da najnovejše napovedi niso upoštevale možnosti, da bi Rusija lahko EU odrezala od svojega zemeljskega plina, kakor sta to zaradi neplačevanja v rubljih doživeli Poljska in Bolgarija. Če bi se to zgodilo, bi po trditvah Politica inflacija lahko dosegla devet odstotkov, medtem ko bi države, katerih gospodarstvo je odvisno od ruskega plina padle v recesijo. Največji takšen primer je med drugim Nemčija.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine