12.9 C
Ljubljana
petek, 2 junija, 2023

Zanimivo, kakšno “naključje”: Na strani časnika Politico, ki blati našo državo v tujini, smo zasledili Anuško Delić

Piše: Sara Kovač (Nova24TV)

Odkar je projekt nezaupnica klavrno padel v vodo, so nasprotniki vlade vso svojo pozornost usmerili v problematiziranje članka v Politico, kjer celo Evropo strašijo, kako naj bi premier Janez Janša v Sloveniji ustrahoval in preganjal medije. Ker pa je Janša v odzivu na zapis članek označil za pristranski in problematiziral dejstvo, da odgovorov vlade novinarka Politica sploh ni vključila, so se nekateri pričeli obregati, da naj bi s tem napadel novinarko. Glede na to, da je eden glavnih očitkov okrog pristranskosti članka, da novinarka Lili Bayer v svoje delo sploh ni vključila podatkov vladne strani, ampak le neimenovane levičarske aktiviste, najnovejše odkritje vse skupaj le še potrjuje. Na spletni strani Politica je namreč mogoče zaslediti ustanoviteljico in odgovorno urednico Oštro, Anuško Delić.

Ime Anuška Delić se je pojavilo na seznamu preostalih 27 imen iz držav članic Evropske unije, ki naj bi bilo prepričanju Politica med imeni, ki bodo verjetno najbolj prispevali h krojenju Evrope v letu 2018. Delićevo označujejo kot slovensko raziskovalno novinarko, ki se je z vsemi napori vrgla v preiskavo porabe davkoplačevalskega denarja s strani evropskih poslancev.

Kljub temu, da Delićeva sebe predstavlja kot neodvisno raziskovalno novinarko in svoj Oštro skoraj kot nekakšen inštitut raziskovalnega novinarstva, je vsakomur jasno kam pes taco moli. Gre namreč za izrazito pristranski portal oziroma levičarsko ideološko policijo, ki se rada prelevi v vlogo sodnikov, ki se imajo za edine kompetentne novinarje v državi. Vsebina portala očitno kaže, da jim prioriteto predstavlja diskreditacija medijev, kot sta Nova24TV in Demokracija, med politiki pa je najbolj na tnalu predsednik vlade, ki jim več kot očitno ni pri srcu. To seveda ne čudi, saj osnovno poanto delovanja predstavlja izvažanje levičarskega aktivizma.

Članek v Politicu z bombastičnim naslovom “Znotraj slovenske vojne proti medijem” in podnaslovom, ki izpostavi že povsem zlajnane puhlice o tem, da predsednik vlade Janša s svojimi “napadi ustvarja atmosfero strahu”, se bere kot nekakšna srhljivka. Namen je seveda očiten, bralca prepričati, kako hudo naj bi bilo v Sloveniji. Seveda pri tem ne poudarijo, kakšno je realno stanje glede poročanja slovenskih medijev. Nedavna analiza poročanja 10 najpomembnejših slovenskih medijev je namreč pokazala, da je 80 odstotkov medijev pretežno protivladnih, 18 odstotkov nevtralnih, 2 odstotka provladnih. Če bi to informacijo novinarka Politica servirala, bi bilo jasno, da ni kaj veliko zatiranja, o katerem je govora v članku.

Vključili le levičarske aktiviste
Portal, sicer znan po izrazito levičarskih stališčih, na podlagi pogovorov s slovenskimi novinarji, katerih velika večina pripada levici in od vsega začetka nasprotuje aktualni vladi, navzven ustvarja podobo “ozračja strahu”. Vsakomur, ki si prebere članek je jasno, da pri pisanju za mnenje zagotovo niso povprašali nikogar, ki ga ne vodi levičarski aktivizem. Ker pa imena sogovornikov (prav nobeno ime) niso konkretno razkrita, je nedavno odkritje ima Delićeve na strani Politica toliko bolj zanimivo. Obstaja namreč zelo velika verjetnost, da je ravno Delićeva, ki jo imajo pri Politicu za cenjeno raziskovalno novinarko tista, ki je novinarki Bayerjevi pomagala pri pisanju zgodbe in iskanju sogovornikov, s seveda enakim pogledom na zadevo.

Ker je dal Janša vedeti, da je novinarka pristransko pisala o vladi, so se v debato na Twitterju vmešala tudi medijska imena, kot je Lucas Guttenberg, evropski poslanec Guy Verhofstad iz Belgije in dopisnica ameriškega New York Timesa, ki pokriva dogajanje v Bruslju, Matina Stevis-Gridneff. Kljub temu, da so naši osrednji mediji v poročanjih želeli ustvariti občutek, kako naj bi novinarko Politica podprli uredniki največjih medijskih hiš, je jasno, da temu ni tako. Urednik New York Timesa se namreč ni oglasil, prav tako ni bilo odziva s strani CNN, Fox News, BBC in Washingtone Post. Ob tem je smiselno poudariti stališča intelektualca Tomaža Štiha (na Twitterju Libertarca), ki je v vroči debati, ki se razvnela na Twitterju pojasnil, da je novinarka Politica uporabila le skrajno leve vire za pisanje svojega članka. “Niti enega verodostojnega desničarskega vira ni, ki bi podpiral njeno zgodbo,” je bil jasen in ob tem dodal, da če se opravlja zanič novinarsko delo/socialistični aktivizem, je potrebno na to opozoriti. “Ne gre za žalitev, ko gre za resnico,” je navedel in serviral nekaj socialističnih aktivistov, med drugim Blaža Zgago, Primoža Cirmana in Anuško Delić in povprašal, če niso ravna ta imena tista, ki so služila za namene pisanja članka. Pripisal je, da je zanimivo, kako je zapis od besede do besede enak tipičnim lažnim novicam, ki jih sicer po navadi servirajo ti aktivisti. Nedavno odkritje, kaže, da je Štih najverjetneje dobro predvideval, ko je razmišljal kdo lahko bili tisti, ki so pomagali pri slikanju slovenske medijske krajine.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine