30.7 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

(ZAKLAD) Na kmetiji v Kentuckyju našli 700 zlatih kovancev iz časa državljanske vojne

Piše: C. R., STA

Na koruznem polju kmetije v ameriški zvezni državi Kentucky so v začetku leta našli več kot 700 zlatih kovancev, ki izvirajo iz časa državljanske vojne med severom in jugom. Kovanci se že bili certificirani in se trenutno prodajajo na spletni strani GovMint.com, vredni pa naj bi bili več milijonov dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah podjetja, ki je ocenilo vrednost kovancev, in podjetja, ki jih prodaja, je bilo najdišče odkrito v začetku leta na kmetiji v regiji Bluegrass. Natančne lokacije kmetije in identitete moškega, ki je kovance našel, podjetji nista želeli razkriti.

“Pomembnosti tega odkritja ni mogoče preceniti. Osupljiva številka več kot 700 zlatih kovancev predstavlja pravo časovno kapsulo iz obdobja državljanske vojne,” je dejal Jeff Garrett, trgovec z redkimi kovanci, s katerim je najditelj stopil v stik pred nekaj meseci.

Kovanci se prodajajo na spletni strani GovMint.com. Tam je tudi zapisano, da izvirajo iz obdobja med letoma 1840 in 1863. Zbirka vključuje t. i. kovance gold indian za en dolar ter kovance gold liberty za deset in 20 dolarjev.

Med njimi je tudi 18 izjemno redkih kovancev za 20 dolarjev, kovanih leta 1863 v Philadelphii, za katere zbiratelji po navedbah portala GovMint.com plačajo tudi šestmestne zneske.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine