8.2 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Zakaj so protikršačnska dejanja vse pogostejša: Na Švedskem ukradli kip device Marije in ga razbili na koščke

Kose kipa Device Marije so odkrili potem, ko so kip nekaj dni prej ukradli iz cerkve v Hisingenu. Kip, visok 1,75 metra in težak približno 200 kilogramov, je bil ukraden izven cerkve svete Marije Magdalene nedaleč od švedskega mesta Göteborg, poroča Göteborgs-Posten.

 

Verniki so bili navdušeni, ko so prejeli novice od delavcev podjetja Gothenburg Energy, da je bil kip najden v šestih kosih in da ga hranijo v Hisingenu, je za Göteborgs-Posten povedala župnijska pomočnica Doris Wennerberg. “To je naš edinstveni kip. V nordijski regiji Marijinih kipov ni veliko,« je dodala Wennerbergova. Župnija upa, da bo kip mogoče popraviti, pravi.

»Treba je poskrbeti za varnost, dobili bomo novo varnostno napravo,« je dejala Wennerbergova. »Enkrat so ga že ukradli in tveganje je, da ga bodo vzeli znova in morda bo tedaj huje.«

Kip naj bi bil vreden skoraj 20.000 evrov. Švedska pa ni edina evropska država, v kateri so bile v preteklem letu onečaščeni ali ukradeni kipi in svete podobe.

V začetku letošnjega marca je Glas Evrope poročal o naraščanju protikatoliških čustev v Franciji, ko je država doživela niz požarov, vandalizmov in omalovaževanja več zgodovinskih katoliških cerkva.

Zadnje novice

Sorodne vsebine