-0.9 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

Zakaj se cepljeni okužijo?

Piše: Jože Jan

Združene države, Francija, Združeno kraljestvo, Brazilija in številne druge beležijo rekordno število okužb s koronavirusom različic delte in omicrona. Vendar pa se skupnost znanstvenikov in zdravnikov še naprej zanaša na moč cepiv.

Glede na novice o številu novih primerov covida po vsem svetu, je učinkovitost cepiv ponovno postala predmet razprav na družbenih medijih. Medtem, ko nekateri uporabniki kritizirajo ukrepe za spodbujanje cepljenja, drugi obsojajo stranske učinke cepiv. Do sedaj so večinoma stranski učinki bili zelo blagi in po nekaj dneh izginejo. Resnejši nezaželeni učinki, kot so tromboza in miokarditis so zelo redki, koristi cepljenja pa so veliko večji od tveganj.

V zvezi z razpravo o učinkovitosti in dejstvu, da se cepljeni tudi okužijo in prenašajo koronavirus, je pediater in specialist za nalezljive bolezni Renato Kfouri za brazilskega novinarja BBC Andreja Biernatha pojasnil, da se cepiva, ki so razvili Pfizer, AstraZeneca, Janssen, Moderna in drugi, prizadevajo zmanjšati tveganje razvoja resnejših oblik bolezni, ki so povezane s hospitalizacijami in smrtjo.

»Cepiva veliko bolj ščitijo pred resnejšimi oblikami kot pred zmernimi, blagimi ali asimptomatskimi oblikami covida,« povzema Kfouri, direktor brazilskega društva za cepljenje (SBlm). Glavni cilj teh cepil torej ni bil nikoli ustaviti same okužbe, ampak doseči, de je virus manj škodljiv. Enako razmišljanje velja za cepivo proti gripi, ki je na voljo že desetletja: cepivo ne preprečuje okužbe z virusom gripe, preprečuje pa pogosti zaplet pri najbolj ranljivih skupinah, kot so otroci, nosečnice in starejši.

Ta zaščita ima neposreden vpliv na celoten zdravstveni sistem: zmanjševanje resnosti okužb je sinonim za manjšo gnečo na urgenci, večjo razpoložljivost postelj v bolnišnicah in na intenzivni negi in seveda več časa za ustrezno zdravljene bolnikov.

Podatki kažejo, da cepiva proti koronavirusu igrajo to vlogo zelo dobro: po podatkih sklada Commonwealtha je cepljenje proti covidu do novembra 2021 preprečilo skupno 1,1 milijona smrti in 10,3 milijona hospitalizacij samo v Združenih državah Amerike. Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ocenjujeta, de je bilo zaradi cepljenja v 33 državah ameriške celine rešenih smrti 470.000 prebivalcev, starejših od 60 let.

Novice pa tudi kažejo, de se je v zadnjem času pogostost pozitivnih diagnoz med cepljenimi povečala. To je mogoče razložiti iz treh razlogov:

Prvi je preprost: božično-novoletni prazniki. Obdobje, ko se ljudje srečujejo in praznujejo samo po sebi povečuje tveganje prenosa virusa.

Drugi je dokaz, da cepivo ne daje trajne imunitete. »Sčasoma smo videli, da stopnja zaščite pada. Ta padec bo večji ali manjši, odvisno od vrste cepiva in starosti vsakega posameznika,« je pojasnil Kfouri. Države so uvedle tretji odmerek, najprej pri starejših in imunsko oslabljenih, nato pa za celotno odraslo populacijo.

Tretji razlog je povezan s pojavo omicronske različice, ki je bolj prenosljiva in se lažje izogne imunosti, pridobljeni s cepivom. »Glede na to je treba okužbe pri cepljenih obravnavati kot nekaj povsem običajnega in morali se bomo navaditi živeti s to situacijo,« pravi Kfouri. Na srečo je ta varianta virusa povzročila nižjo stopnjo hospitalizacij in smrti, zlasti med ljudmi, ki so že bili cepljeni. Z drugimi besedami: »cepivo še naprej varuje pred najresnejšimi oblikami koronavirusa, kakor je bilo pričakovano,« je zaključil.

Raziskave Ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) jasno kažejo ta učinek cepiv. Stopnja hospitalizacij med necepljenimi je veliko višja v primerjavi s cepljenimi. Podobno se tudi dogaja s tveganjem okužbe in smrti zaradi koronavirusa. Necepljeni posamezniki imajo 10-krat večje tveganje za okužbo in 20-krat večje tveganje smrti zaradi covida v primerjavi s tistimi, ki so že dobili dodatni odmerek.

S prihodom različice omicron se je število obolelih, hospitaliziranih in umrlih med necepljenimi močno dvignila, med cepljenimi pa število ostaja stabilno oziroma z rahlim porastom.

V nedavnem poročilu je britanska agencija za zdravje in varnost prišla do podobnega zaključka. Raziskava, ki je bila opravljena na Univerzi v Cambridgeu, kaže, da je tveganje hospitalizacije pri pacientu okuženim z različico omicron za 81% manjše, če je dobil vse tri odmerke cepiva.

Za Kfourija vsi ti dokazi samo krepijo pomen cepljenja. »Iz pandemije se bomo izvlekli le z visoko precepljenostjo prebivalstva, vključno z otroki, in s strogim spoštovanjem uporabe mask, preprečevanja gneče in umivanja rok,« je zaključil specialist. 

Vir: BBC, Združeno kraljestvo

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine