3.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Zakaj je Slovaška ena najuspešnejših držav v boju proti COVID19? Ker je prejšnji socialistični premier za razliko od Marjana Šarca uvedel ostre ukrepe

Čeprav velja, da je Slovenija zaradi ostrih ukrepov ena najuspešnejših držav v boju proti epidemiji koronavirusa, pa velja izpostaviti tudi državo, s katero nas pogosto zamenjujejo – to je Slovaška. Slednja je še uspešnejša, saj je z ukrepi začela takoj, Slovenija pa je z njimi zamudila, ker je prejšnja vlada podcenjevala nevarnost.

 

Hrvaški mediji poročajo, da je Slovaška na včerajšnji dan imela skupno le dve evidentirani smrtni žrtvi zaradi COVID19. Ob tem se postavlja primerjava s Švedsko, ki so jo postavljali kot vzor, ker ni ustavila gospodarske dejavnosti in ni uvedla karantene, posledica pa je množično umiranje, ki še ni tako drastično kot nekaj tednov nazaj v Italiji, a se takšen scenarij lahko zgodi. Zato pa Slovaška prijetno preseneča: prvi primer okužbe so potrdili 6. marca (na Hrvaškem 25. februarja). Donedavni slovaški premier Peter Pellegrini je namreč takoj uvedel stroge ukrepe, čeprav se je poslavljal z oblasti (bil je namreč poražen na volitvah). No, pomenljivo pa je, da je Pellegrini vodja slovaških socialdemokratov in torej politični sorodnik Židanove SD, pa tudi evroposlanke Tanje Fajon. Slednja se je pred dnevi na twitterju pohvalila, kako gre Sloveniji dobro pri soočanju z epidemijo, češ »dobri smo«, medtem ko njena stranka neusmiljeno napada Janševo vlado zaradi ukrepov. Pellegrini ima sicer italijanske korenine, vlado pa je vodil do 21. marca, ko je prisegla nova konservativna vlada pod vodstvom Igorja Matoviča. Ob tem je deloval tudi v funkciji ministra za zdravstvo.

Kakorkoli že, prvi smrtni primer zaradi COVID19 je Slovaška zaznala prvega aprila, drugega pa šest dni kasneje, do sedaj pa novih smrtnih primerov ni bilo. V državi s 5,5 milijona prebivalcev je število okuženih za zdaj še pod 900. Mnogi se čudijo tem številkam, a očitno je veliko v tem, da je Pellegrini, čeprav je levičar, nastopil odločno, ukrepe pa sedaj nadaljuje nova desna vlada. Tudi prehod med vladama je potekal dokaj gladko. Tudi zato so Slovaki hvaležni, da prejšnja oblast ni posnemala obnašanja Švedske.

Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da je bila Slovenija v zelo podobnem položaju, saj se je tudi v naši državi zamenjala vlada. Vendar je prejšnja vlada zelo zamujala z ukrepi. Če se to ne bi zgodilo, bi bilo tudi v naši državi število okuženih minimalno. Le kaj na to porečejo člani SD? Bi tudi oni kritizirali Pellegrinijeve ukrepe?

Zadnje novice

Sorodne vsebine