12.8 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Zaev in Pendarovski sta se v Ohridu tajno srečala z Aleksandrom Sorošem

V zadnjih nekaj dneh je makedonsko mesto ob Ohridskem jezeru blokirano z vseh strani strani, policijske uniforme so vsepovsod, helikopterji se letajo nad glavami in na letališču pazijo na zasebna letala. Razlog je vrh tako imenovane mini schengenske pobude, regionalne pobude Makedonije, Albanije in Srbije, ki se je začela po neuspešnem Evropskem svetu, kjer so bile države obveščene, da morajo močno znižati pričakovanja o polnem članstvu v EU.

V celotni gneči je majhna skupina obiskovalcev šla mimo skoraj neopaženo. Skupina se je nastanila v hotelu Unique ter se odpravila na nenapovedana srečanja z najvišjimi vladnimi uradniki iz Makedonije.

Republika je izvedela, da je bila obravnava VIP namenjena Aleksandru Sorošu, sinu levičarskega večmilijonarja Georga Soroša, ki se srečuje s premierjem Zoranom Zaevom in predsednikom Stevom Pendarovskim.

Mediji in javnost niso bili obveščeni o prihodu naslednika mreže Sorosove sreče in političnega aktivizma. Prišel je v spremstvu štirih ljudi, vključno s strateško direktorico za komunikacije za fundacije Soros Open Society Lauro Silber.

Sorosova mreža je bila pomembna za revolucijo, ki je privedla prevzema oblasti Zaeva leta 2017. Financiranje skupin OSI je pripadlo levičarskim organizacijam v Makedoniji, ki so uprizorile proteste, nezakonito snemale in urejale prisluškovalne liste v politične namene in financirale medije da so širili lažne novice. Mednarodni strokovnjaki, ki jih financirajo fundacije Soros, so podprli Zaevo propagando in skupine so pogosto sodelovale z diplomatskimi službami številnih držav.

Naši viri pravijo, da je zadnji prihod Aleksandra Soroša v Makedonijo povezan z bližajočimi se volitvami aprila 2020, ker so položaj Zaeva močno pretresli številni korupcijski škandali in neuspeh pri pristopu k pogovorom o pristopu k EU. Pričakuje se, da bodo fundacije odprte družbe znova namenile finančna sredstva za Zaevovo predvolilno kampanjo in mu tako zagotovile medijsko podporo in mednarodno podporo.

Zelo verjetno bo obisk Ohrida izkoristil tudi za srečanja z albanskim premierjem Edijem Ramom, ki je prav tako blizu mreže, saj je njegova bivša žena Delina Fico sodelovala pri odmevnih projektih, ki jih financira Soros. Vrha v Ohridu se udeležuje tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Več preberite na POVEZAVI.

Zadnje novice

Sorodne vsebine