13.7 C
Ljubljana
torek, 28 septembra, 2021

Zagrebško sodišče prepovedalo stavko v Croatia Airlines. Si predstavljate kaj podobnega v Sloveniji?

Zagrebško sodišče je danes dokončno prepovedalo napovedano stavko pilotov in kabinskega osebja v letalski družbi Croatia Airlines. Po mnenju sodišča se sindikat Orca o novi kolektivni pogodbi “ni pogajal v dobri veri” in da ni imel namena spora rešiti po mirni poti, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

 

Sodišče je ugodilo zahtevi letalski družbe, ki je nasprotovala stavki. V obrazložitvi je navedlo, da je prav sindikat odstopil od nadaljnjih pogajanj, ko ni bil sprejet njihov predlog nove kolektivne pogodbe. Poleg tega je sodišče ocenilo, da je imela letalska družba po izteku veljave prejšnje kolektivne pogodbe resen namen pri pogajanjih in je k njim večkrat pozvala tudi sindikat.

V sindikatu so že pred razglasitvijo odločitve prvostopenjskega sodišča napovedali, da bodo v primeru prepovedi stavke pravico iskali na vrhovnem sodišču. Zagrebško sodišče je sicer že v torek z začasno odredbo zaustavilo za v sredo napovedano stavko.

Predstavnik sindikata v Croatia Airlines Antonio Čorak je danes izrazil nezadovoljstvo nad odločitvijo zagrebškega sodišča. Pričakuje, da jo bo vrhovno sodišče spremenilo. “Sodišče je sprejelo odločitev, ki nam prepoveduje našo ustavno pravico do stavke. Mislimo, da smo sprejeli vse ukrepe, da bi bila stavka legalna,” je dejal. Razočaran je bil tudi nad oceno sodišča, da se niso želeli pogajati o novi kolektivni pogodbi.

“Ne razumemo, na podlagi česa so to sklenili, saj smo imeli že pred letom dni dobre razloge za stavko. Samo naši dobri volji lahko pripišemo, da smo odlagali stavko in se skušali dogovoriti,” je dodal.

Bolj zadovoljni so bili v letalski družbi. Predstavnica uprave Croatia Airlines Branka Sremac je dejala, da je sodišče s tem prizaneslo njihovim potnikom, kot tudi 700 zaposlenim, ki se niso strinjali s stavko. Po njeni oceni je sodišče sindikatom predlagalo edino možnost, torej pogovore z upravo in iskanje rešitev.

Ob tem je dodala, da Croatia Airlines ni družba, ki bi lahko kar zviševala plače, saj ne ustvari dovolj prihodkov, da bi lahko ugodili vsem željam sindikata. “Državne pomoči niso več dovoljene in v tem pogledu se ne moremo več obnašati kot podjetje, ki bo državi postavljalo zahteve in čakalo, da nekdo to podpiše,” je pojasnila.

“Upam, da bomo, ko se glave ohladijo, videli rešitev, ki ni stavka. V primeru stavke bi prišlo do kaotičnih razmer v zračnem prometu, stavka pa bi le še dodatno prizadela družbo. Dogovori se lahko dosežejo le s pogovori,” je dodala.

Sindikati imajo sicer več kot 150 zahtev, med drugim si prizadevajo, da bi družba za stroške plač namenila 30 odstotkov več sredstev, kar nanese okoli 53 milijonov kun. Uprava zatrjuje, da si družba tega v trenutnem položaju ne more privoščiti. Vodstvo je medtem zaposlenim ponudilo 2,5-odstoten dvig plač, a so predlog v Orci dvakrat zavrnili.

No, če bi se kaj podobnega zgodilo v Sloveniji, bi bile pred sodišči množične demonstracije. Vsaj če bi sodišča ponagajala sindikatom javnega sektorja …

Zadnje novice

Sorodne vsebine